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日本語AIでPubMedを検索

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Cell Rep.2020 Jul;32(2):107880. S2211-1247(20)30861-5. doi: 10.1016/j.celrep.2020.107880.

カロリー含有量と栄養成分の異質な効果は、膵臓がん感受性に対する食事の影響の根底にある

Heterogeneous Effects of Calorie Content and Nutritional Components Underlie Dietary Influence on Pancreatic Cancer Susceptibility.

  • James Dooley
  • Vasiliki Lagou
  • Jermaine Goveia
  • Anna Ulrich
  • Katerina Rohlenova
  • Nathalie Heirman
  • Tobias Karakach
  • Yulia Lampi
  • Shawez Khan
  • Jun Wang
  • Tom Dresselaers
  • Uwe Himmelreich
  • Marc J Gunter
  • Inga Prokopenko
  • Peter Carmeliet
  • Adrian Liston
PMID: 32668252 DOI: 10.1016/j.celrep.2020.107880.

抄録

膵がんはまれではあるが致死的ながんの一形態であり、絶対死亡率では4番目に高い。既知の危険因子には、肥満、食事療法、2型糖尿病などがあるが、発生率が低く、これらの因子が相互に関連しているため、個々の影響の分離は困難である。ここでは、プロスペクティブヒトコホートの疫学的解析とマウスの膵臓がんのパラレルトラッキングを用いて、肥満、食事、糖尿病が膵臓がんに及ぼす影響を解析した。マウスを用いた縦断的モニタリングとマルチオミクス解析により、タンパク質、糖質、脂肪の食事成分が明らかに影響し、糖質の食事はMad2l1発現と腫瘍増殖を増加させることを見出した。ヒトでの疫学的アプローチを用いて、我々は食餌性糖質がMAD2L1遺伝子型に依存して膵臓癌の感受性を増加させることを発見した。これらの結果を臨床応用することで、スクリーニングのためのリスクの高い集団の同定を支援し、潜在的に治療手段としての食生活の変化を利用できる可能性がある。

Pancreatic cancer is a rare but fatal form of cancer, the fourth highest in absolute mortality. Known risk factors include obesity, diet, and type 2 diabetes; however, the low incidence rate and interconnection of these factors confound the isolation of individual effects. Here, we use epidemiological analysis of prospective human cohorts and parallel tracking of pancreatic cancer in mice to dissect the effects of obesity, diet, and diabetes on pancreatic cancer. Through longitudinal monitoring and multi-omics analysis in mice, we found distinct effects of protein, sugar, and fat dietary components, with dietary sugars increasing Mad2l1 expression and tumor proliferation. Using epidemiological approaches in humans, we find that dietary sugars give a MAD2L1 genotype-dependent increased susceptibility to pancreatic cancer. The translation of these results to a clinical setting could aid in the identification of the at-risk population for screening and potentially harness dietary modification as a therapeutic measure.

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