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日本語AIでPubMedを検索

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Adv Nutr.2020 Jul;nmaa077. doi: 10.1093/advances/nmaa077.Epub 2020-07-15.

お茶の消費とがんのリスク。観察研究のアンブレラレビューとメタアナリシス

Tea Consumption and Risk of Cancer: An Umbrella Review and Meta-Analysis of Observational Studies.

  • Tai Lim Kim
  • Gwang Hun Jeong
  • Jae Won Yang
  • Keum Hwa Lee
  • Andreas Kronbichler
  • Hans J van der Vliet
  • Giuseppe Grosso
  • Fabio Galvano
  • Dagfinn Aune
  • Jong Yeob Kim
  • Nicola Veronese
  • Brendon Stubbs
  • Marco Solmi
  • Ai Koyanagi
  • Sung Hwi Hong
  • Elena Dragioti
  • Eunyoung Cho
  • Leandro F M de Rezende
  • Edward L Giovannucci
  • Jae Il Shin
  • Gabriele Gamerith
PMID: 32667980 DOI: 10.1093/advances/nmaa077.

抄録

お茶は最も広く消費されている飲料の一つであるが、がんリスクとの関連性については未だ議論の余地があり、不明な点が多い。我々は、既存のメタアナリシスを要約し、再計算することにより、お茶の消費と様々なタイプのがんとの関連を明らかにし、決定するためにアンブレラレビューを実施した。お茶の消費とがんリスクとの関連を報告している観察研究のメタアナリシスをPubMedとEmbaseで検索した。統計的に有意であると認められた関連は、P値、研究間の不均一性、予測間隔、および研究効果の小ささに基づいて、さらに証拠レベル(説得力がある、示唆的、または弱い)に分類された。25種類のがんの発生率に対する154の効果の大きさに対応する64件の観察研究(ケースコントロールまたはコホート)が含まれた。15種類のがんのうち43件(27.9%)の結果が統計的に有意であった。同じ種類のがんに関するすべての研究を組み合わせると、11種類のがんの19の結果は、消化管臓器がん(口腔がん、胃がん、大腸がん、胆道がん、肝臓がん)、乳がん、婦人科系がん(子宮内膜がん、卵巣がん)、白血病、肺がん、甲状腺がんのリスク低下と有意な関連を示した。お茶を摂取する集団における口腔がんのリスクの減少のみ(OR=0.62;95%CI:0.55、0.72;P値<10-6)、説得力のあるエビデンスによって支持された。胆道がん、乳がん、子宮内膜がん、肝臓がん、口腔がんの6つの結果に示唆的なエビデンスが認められた。要約すると、お茶の摂取はある種の癌、特に口腔癌に対して保護効果があることが示されました。偏りの原因となる他の要因を考慮した上で、よりよく設計されたプロスペクティブ研究が必要である。

Tea is one of the most widely consumed beverages, but its association with cancer risk remains controversial and unclear. We performed an umbrella review to clarify and determine the associations between tea consumption and various types of cancer by summarizing and recalculating the existing meta-analyses. Meta-analyses of observational studies reporting associations between tea consumption and cancer risk were searched on PubMed and Embase. Associations found to be statistically significant were further classified into levels of evidence (convincing, suggestive, or weak), based on P value, between-study heterogeneity, prediction intervals, and small study effects. Sixty-four observational studies (case-control or cohort) corresponding to 154 effect sizes on the incidence of 25 types of cancer were included. Forty-three (27.9%) results in 15 different types of cancer were statistically significant. When combining all studies on the same type of cancer, 19 results in 11 different types of cancer showed significant associations with lower risk of gastrointestinal tract organ cancer (oral, gastric, colorectal, biliary tract, and liver cancer), breast cancer, and gynecological cancer (endometrial and ovarian cancer) as well as leukemia, lung cancer, and thyroid cancer. Only the reduced risk of oral cancer in tea-consuming populations (OR = 0.62; 95% CI: 0.55, 0.72; P value < 10-6) was supported by convincing evidence. Suggestive evidence was found for 6 results on biliary tract, breast, endometrial, liver, and oral cancer. To summarize, tea consumption was shown to have protective effects on some types of cancer, particularly oral cancer. More well-designed prospective studies are needed with consideration of other factors that can cause biases.

Copyright © The Author(s) on behalf of the American Society for Nutrition 2020.