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異なる家禽副産物と肉骨粉を給与したブロイラーの鶏と豚のアミノ酸消化率の比較 | 日本語AI翻訳でPubMed論文検索

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J. Anim. Sci..2020 Jul;skaa223. doi: 10.1093/jas/skaa223.Epub 2020-07-15.

異なる家禽副産物と肉骨粉を給与したブロイラーの鶏と豚のアミノ酸消化率の比較

Comparative amino acid digestibility between broiler chickens and pigs fed different poultry byproducts and meat and bone meal.

  • Chan Sol Park
  • Victor Daniel Naranjo
  • John Kyaw Htoo
  • Olayiwola Adeola
PMID: 32667675 DOI: 10.1093/jas/skaa223.

抄録

本研究の目的は、加水分解フェザーミール(HFM)、フラッシュドライ家禽蛋白質(FDPP)、家禽ミール(PM)を含む3種類の家禽副産物と肉骨粉(MBM)を給与したブロイラー鶏と豚のアミノ酸の標準化された回腸消化率(SID)を比較することであった。実験飼料は、各試験成分を唯一の窒素源として含む4種類の飼料と、窒素を含まない飼料から構成された。実験1では、平均初期体重(BW)が705±100gの雄のブロイラーニワトリ416羽を、羽化後18日目にBWをブロッキング因子とする無作為化完全ブロックデザインで、1食あたり8個のケージを有する5食の飼料に割り付けた。実験用飼料を与えて5日後、鳥類をCO2窒息により安楽死させ、回腸の遠位3分の2から回腸消化物サンプルを採取した。実験2では、22.1±1.59キロの平均初期BWを持つ10羽のバローは、遠位回腸でTカニューレを外科的に装着し、5つの飼料と4つの期間との重複5×4不完全なラテンスクエアデザインに割り当てられた。各期間は、5日間の適応と2日間の回腸消化物収集を含む7日間であった。実験1と2のデータを一緒にプールし、種(ブロイラーニワトリまたはブタ)と4つの実験飼料(HFM、FDPP、PM、またはMBM)の効果を持つ2×4階乗配置として分析した。実験飼料と種の間には、His、Lys、Thr、Trp、Val、およびTyrを除くすべてのディスペンサブルAAのSIDに相互作用(P < 0.05)があった。ブロイラー鶏では、FDPP(73.3%)のLysのSIDはHFM(55.7%)よりも大きいが(P<0.05)、MBM(86.5%)よりも低い(P<0.05)であり、PM(78.7%)と差はなかった。一方、豚では、FDPPおよびPM(それぞれ70.0および70.1%)のLysのSIDは、HFM(39.0%)よりも大きいが(P<0.05)、MBM(79.2%)よりも低い(P<0.05)であった。FDPPとPMを給与したブロイラーニワトリはMBMを給与したニワトリに比べてHis、Thr、TrpのSIDが低かった(P<0.05)が、FDPP、PM、MBMを給与したニワトリではHis、Thr、TrpのSIDに差は見られなかった。ブロイラーニワトリでは、MBMのValのSIDは他の試験成分よりも大きかったが(P < 0.05)、豚では差はなかった。また、IleとMetのSIDはブロイラーニワトリよりも豚の方が大きかった(P<0.05)。結論として、家禽副産物とMBMの間では、His、Lys、Thr、Trp、ValのSIDに違いはあったが、他の必須AAには違いがなかったことから、ブロイラーニワトリとブタでは、SIDの違いのパターンが異なっていた。

The objective of this study was to compare the standardized ileal digestibility (SID) of amino acids (AA) in 3 poultry byproducts including hydrolyzed feather meal (HFM), flash dried poultry protein (FDPP), and poultry meal (PM) and also a meat and bone meal (MBM) between broiler chickens and pigs. Experimental diets consisted of four diets containing each test ingredient as a sole source of nitrogen and a nitrogen-free diet. In Exp. 1, 416 male broiler chickens with a mean initial body weight (BW) of 705 ± 100 g were allotted to 5 diets with 8 replicate cages per diet in a randomized complete block design with BW as a blocking factor at d 18 post hatching. After 5 d of feeding experimental diets, birds were euthanized by CO2 asphyxiation, and ileal digesta samples were collected from distal two-thirds of the ileum. In Exp. 2, 10 barrows with a mean initial BW of 22.1 ± 1.59 kg were surgically fitted with T-cannulas at the distal ileum and allotted to a duplicate 5 × 4 incomplete Latin Square design with 5 diets and 4 periods. Each period lasted for 7 d including 5 d of adaptation and 2 d of ileal digesta collection. Data from Exp. 1 and 2 were pooled together and analyzed as a 2 × 4 factorial arrangement with the effects of species (broiler chickens or pigs) and 4 experimental diets (HFM, FDPP, PM, or MBM). There were interactions (P < 0.05) between experimental diets and species in the SID of His, Lys, Thr, Trp, Val, and all dispensable AA except Tyr. In broiler chickens, the SID of Lys in FDPP (73.3%) was greater (P < 0.05) than in HFM (55.7%) but was lower (P < 0.05) than in MBM (86.5%), which was not different from PM (78.7%). In pigs, however, the SID of Lys in FDPP and PM (70.0 and 70.1%, respectively) were greater (P < 0.05) than in HFM (39.0%) but were lower (P < 0.05) than in MBM (79.2%). Broiler chickens fed FDPP and PM had lower (P < 0.05) SID of His, Thr, and Trp than those fed MBM; however, there was no difference in the SID of His, Thr, or Trp among pigs fed FDPP, PM, or MBM. The SID of Val in MBM was greater (P < 0.05) than in the other test ingredients for broiler chickens, but there was no difference in the SID of Val among test ingredients for pigs. Pigs had greater (P < 0.05) SID of Ile and Met than broiler chickens. In conclusion, the pattern of differences in the SID of His, Lys, Thr, Trp, and Val, but not the other indispensable AA, among poultry byproducts and MBM were different between broiler chickens and pigs.

© The Author(s) 2020. Published by Oxford University Press on behalf of the American Society of Animal Science. All rights reserved. For permissions, please e-mail: journals.permissions@oup.com.