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Biol Trace Elem Res.2020 Jul;10.1007/s12011-020-02284-8. doi: 10.1007/s12011-020-02284-8.Epub 2020-07-14.

敷設鶏の卵のパフォーマンス、卵の質、血清および卵黄脂質、抗酸化状態、鉄蓄積に対する無機鉄と有機鉄の置き換えの効果

Effects of Replacing Inorganic with Organic Iron on Performance, Egg Quality, Serum and Egg Yolk Lipids, Antioxidant Status, and Iron Accumulation in Eggs of Laying Hens.

  • Sima Sarlak
  • Sayed Ali Tabeidian
  • Majid Toghyani
  • Amir Davar Foroozandeh Shahraki
  • Mohammad Goli
  • Mahmood Habibian
PMID: 32666433 DOI: 10.1007/s12011-020-02284-8.

抄録

この研究では、産卵鶏の卵のパフォーマンス、卵の品質、血清および卵黄脂質、抗酸化状態、および鉄の濃縮に及ぼす食事性有機鉄(第一鉄グリシン[FG])と無機鉄(硫酸第一鉄[FS])の効果を比較しました。合計378羽のシェーバーホワイト層を、年齢30週齢から42週齢までの7つの処理に6つのレプリケート(9羽ずつ)で割り付けた。ベースとなる飼料(19mgの鉄/kg)がコントロールとなり、他の6つの飼料は30、60、および120mg/kgの添加鉄を提供するためにFSまたはFGのいずれかで補充された。FGとFSは対照と比較して産卵率、卵重量、卵質を改善した(P<0.05)が、FSが最高レベルの場合には卵殻強度と卵殻カルシウムも低下した(P<0.05)。鉄剤投与群では、トリグリセリド、総コレステロール、低密度リポタンパク質コレステロールの血清および卵黄レベルが低下し、それに伴い高密度リポタンパク質コレステロールのレベルが高くなり、スーパーオキシドジスムターゼ(SOD)およびグルタチオンペルオキシダーゼ(GPx)の活性がコントロールと比較して高くなった(P<0.05)。マロンジアルデヒドとプロテインカルボニルの含有量は逆にSODとGPxの活性に関連していた(P<0.05)。血清および卵画分(黄身、卵白および殻)は、食事中の鉄のレベルが上昇するにつれて鉄の含有量が徐々に増加した(P<0.05)が、FGはすべての試験レベルでFSよりも優れていた(P<0.05)。以上のことから、FSはFGに置き換わることができ、卵の品質と鉄分の濃縮により好ましい影響を与えることがわかった。

This study compared the effects dietary organic (ferrous glycine [FG]) versus inorganic (ferrous sulfate [FS]) iron in laying hens on performance, egg quality, serum and egg yolk lipids, antioxidant status, and iron enrichment of eggs. A total of 378 Shaver White layers were allotted to 7 treatments with 6 replicates (9 birds each) from 30 to 42 weeks of age. A basal diet (19 mg iron/kg) served as control, while the other six diets were supplemented with either FS or FG to provide 30, 60, and 120 mg/kg of added iron. Dietary FG and FS treatments improved (P < 0.05) laying rate, egg weight, and egg quality of layers, relative to the control, albeit eggshell strength and eggshell calcium also deteriorated with the highest level of FS (P < 0.05). The iron treatment groups exhibited a lower serum and egg yolk levels of triglycerides, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol that accompanied by higher levels of high-density lipoprotein cholesterol and greater activities of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) as compared with the control (P < 0.05). The contents of malondialdehyde and protein carbonyl were conversely related to the activities SOD and GPx (P < 0.05). The serum and egg fractions (yolk, albumen, and shell) displayed gradually increases in iron contents as the level of iron increased in the diet (P < 0.05), while FG was superior to FS at all tested levels (P < 0.05). To summary, FS can be replaced by FG, with more favorable impacts on egg quality and iron enrichment.