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Curr Dev Nutr.2020 Jul;4(7):nzaa103. nzaa103. doi: 10.1093/cdn/nzaa103.Epub 2020-06-10.

血漿中トリメチルアミンN-オキシドおよびその前駆体。11~12 歳児およびその親における母集団疫学、親子同調、および報告された食事摂取量との関連

Plasma Trimethylamine N-Oxide and Its Precursors: Population Epidemiology, Parent-Child Concordance, and Associations with Reported Dietary Intake in 11- to 12-Year-Old Children and Their Parents.

  • Stephanie Andraos
  • Katherine Lange
  • Susan A Clifford
  • Beatrix Jones
  • Eric B Thorstensen
  • Jessica A Kerr
  • Melissa Wake
  • Richard Saffery
  • David P Burgner
  • Justin M O'Sullivan
PMID: 32666035 PMCID: PMC7335361. DOI: 10.1093/cdn/nzaa103.

抄録

背景:

トリメチルアミンN-オキシド(TMAO)は、微生物および食事由来の代謝物であり、心血管系に悪影響を及ぼすことが示唆されている。これまでの血漿中TMAO濃度の研究では、主に代謝性疾患のある人を対象とした研究が行われてきました。そのため、集団環境や親子間でのTMAO濃度に関するデータは不足している。

Background: Trimethylamine N-oxide (TMAO) is a microbiome- and diet-derived metabolite implicated in adverse cardiovascular outcomes. To date, studies of plasma TMAO concentrations have largely focused on individuals with metabolic disease. As such, data on TMAO concentrations in population settings and parent-child dyads are lacking.

目的:

この研究は、TMAOおよびその前駆体[l-カルニチン、コリン、ベタイン、ジメチルグリシン(DMG)]の血漿中濃度に対する親子の同調、年齢および性別の影響を調査することを目的とした。TMAOとその前駆体の血漿中濃度と、動物性タンパク質(すなわち、赤肉、肉製品、鶏肉、魚、乳製品、チーズ)およびファストフードの自己申告による食事摂取量との関連も調査した。

Objectives: This study aimed to investigate parent-child concordance, age, and sex effects on plasma concentrations of TMAO and its precursors [l-carnitine, choline, betaine, and dimethylglycine (DMG)]. Associations between concentrations of TMAO and its precursors and self-reported dietary intakes of animal protein (i.e., red meat, meat products, chicken, fish, milk products, and cheese) and fast-food meals were also investigated.

方法:

合計1166人の小児(平均±SD年齢:11±0.5歳、女性51%)と1324人の両親(平均±SD年齢:44±5.1歳、女性87%)が、オーストラリアの「Growing Up in Australia's Child Health Checkpoint」の一環として生物医学的評価を受けた。血漿中のTMAOおよび前駆体濃度は、タンデムMSと結合した超高圧LCを用いて定量した。

Methods: A total of 1166 children (mean ± SD age: 11 ± 0.5 y, 51% female) and 1324 parents (mean ± SD age: 44 ± 5.1 y, 87% female) had a biomedical assessment as part of Growing Up in Australia's Child Health Checkpoint. Plasma TMAO and precursor concentrations were quantified using ultra-high-pressure LC coupled with tandem MS.

結果:

家族性ダイアドは血漿TMAOおよび前駆体濃度に有意に寄与し(<0.0001)、TMAO濃度の分散の37%を説明した。最小二乗平均±SEの血漿TMAOは成人(1.22±0.02 µM)よりも小児(対数スケールで0.79±0.02 µM)の方が低かった。対照的に、小児のベタイン(40.30±0.34μM)及びDMG濃度(対数スケールで1.02±0.01μM)は、成人のベタイン(37.50±0.32μM)及びDMG濃度(0.80±0.01μM)よりも高かった(<0.0001)。成人TMAOを除くすべての代謝物の平均値は、男性の方が女性よりも高かった(<0.001)。報告されている赤身肉と魚の摂取量が多いことは、子供と成人の両方で高い TMAO 濃度と関連していました [赤身肉の推定値(95%CI):0.06(0.01、0.10);魚:0.11(0.06、0.17)] および [赤身肉:0.13(0.08、0.17);肉製品:0.07(0.03、0.03)。0.07(0.03、0.12);魚:0.09(0.04、0.14)]。

Results: Familial dyads significantly contributed to plasma TMAO and precursor concentrations (< 0.0001), explaining 37% of variance for TMAO concentrations. Least-square mean ± SE plasma TMAO was lower in children (0.79 ± 0.02 µM on the log-scale) than in adults (1.22 ± 0.02 µM). By contrast, children's betaine (40.30 ± 0.34 µM) and DMG concentrations (1.02 ± 0.01 µM on the log-scale) were higher than adults' betaine (37.50 ± 0.32 µM) and DMG concentrations (0.80 ± 0.01 µM) (< 0.0001). Mean values of all metabolites, except adult TMAO, were higher in males than in females (< 0.001). Greater reported intake of red meat and fish was associated with higher TMAO concentrations in both children [estimates (95% CIs) for red meat: 0.06 (0.01, 0.10); fish: 0.11 (0.06, 0.17)] and adults [red meat: 0.13 (0.08, 0.17); meat products: 0.07 (0.03, 0.12); and fish: 0.09 (0.04, 0.14)].

結論:

TMAOおよびその前駆体の血漿中濃度の変動には、年齢、性、および食事を含む共通の家族因子が寄与している。

Conclusions: Age, sex, and shared family factors, including diet, contribute to variation in plasma concentrations of TMAO and its precursors.

Copyright © The Author(s) on behalf of the American Society for Nutrition 2020.