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Nutrients.2020 Jul;12(7). E2056. doi: 10.3390/nu12072056.Epub 2020-07-10.

脂質異常症患者における食事と栄養補助食品。イタリアの単一センターでの実戦的レトロスペクティブ解析の最初の結果

Diet and Nutraceutical Supplementation in Dyslipidemic Patients: First Results of an Italian Single Center Real-World Retrospective Analysis.

  • Andrea Pasta
  • Elena Formisano
  • Anna Laura Cremonini
  • Elio Maganza
  • Erika Parodi
  • Sabrina Piras
  • Livia Pisciotta
PMID: 32664400 DOI: 10.3390/nu12072056.

抄録

背景:

脂質異常症は,主に高トリグリセリド血症の急性膵炎などの動脈硬化性心血管病(ASCVD)や他の疾患のリスクの増加を特徴とする代謝障害の不均一なグループである.本研究の目的は、いくつかの因子(すなわち、性別、年齢、肥満度指数、アルコール摂取量、喫煙習慣)の影響を考慮して、脂質異常症外来患者の血漿脂質プロファイルに及ぼす食事療法と栄養補助食品(NUTs)の効果を評価することであった。

BACKGROUND: Dyslipidemias are a heterogeneous group of metabolic disorders mainly characterized by an increased risk of atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) or other conditions, such as acute pancreatitis in hypertriglyceridemia. The aim of this study was to evaluate the effect of diet treatment and nutraceutical (NUTs) supplementation on the plasma lipid profile in outpatient dyslipidemic subjects, considering the influence of several factors (i.e., gender, age, body mass index, alcohol consumption, and smoking habits).

方法:

2015年から2019年にまたがる脂質異常症患者487人を対象に、地中海式食事療法またはNUTsを実地的に実施し、レトロスペクティブ解析を行った。ベースライン時と追跡期間後の一般的な特徴と脂質プロファイルを評価した。

METHODS: 487 dyslipidemic patients spanning from 2015 to 2019 were treated with a Mediterranean diet or NUTs in a real-word setting and were retrospectively analyzed. General characteristics and lipid profile at baseline and after the follow-up period were evaluated.

結果:

食事療法のみでは、総コレステロール(-19mg/dL、-7.7%)、LDLコレステロール(-18mg/dL、-10.1%)、中性脂肪(-20mg/dL、-16.7%)が減少した。トリグリセリド(TG)は男性の方が多く減少し、女性はLDLコレステロール(LDL-C)の高い減少と関連していました。異なるタイプのNUTは、食事療法との関連で脂質プロファイルをさらに改善する。それにもかかわらず、ASCVDリスクの低い患者(262例中222例、81.6%)のほとんどは、2019年ESC/EASガイドラインの推奨するLDL-C目標(すなわち、LDL-C<116mg/dL)を達成していなかった。

RESULTS: Diet alone reduced total cholesterol (-19 mg/dL, -7.7%), LDL cholesterol (-18 mg/dL, -10.1%), and triglycerides (-20 mg/dL, -16.7%). Triglycerides (TG) decreased more in men, while women were associated with higher reduction of LDL cholesterol (LDL-C). Different types of NUTs further ameliorate lipid profiles when associated with diet. Nevertheless, most patients at low ASCVD risk (222 out of 262, 81.6%) did not achieve the 2019 ESC/EAS guidelines recommended LDL-C goals (i.e., LDL-C < 116 mg/dL).

結論:

脂質低下食は脂質プロファイルを改善し、NUTはその有効性を高めることができるが、それらを一緒に取ると、2019年のEAS/ESCガイドラインで課された目標に関しては主に不満足である。

CONCLUSION: Lipid-lowering diet improves lipid profile, and NUTs can boost its efficacy, but taken together they are mainly unsatisfactory with respect to the targets imposed by 2019 EAS/ESC guidelines.