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Nutrients.2020 Jul;12(7). E2051. doi: 10.3390/nu12072051.Epub 2020-07-10.

食事性非酵素抗酸化能と血清肝酵素との関連性に関する横断的研究.古川栄養健康調査

Cross-Sectional Study on the Association between Dietary Non-Enzymatic Antioxidant Capacity and Serum Liver Enzymes: The Furukawa Nutrition and Health Study.

  • Hinako Nanri
  • Ikuko Kashino
  • Takeshi Kochi
  • Masafumi Eguchi
  • Shamima Akter
  • Akiko Nanri
  • Isamu Kabe
  • Tetsuya Mizoue
PMID: 32664291 DOI: 10.3390/nu12072051.

抄録

日本人労働力人口を対象に、食事全体および食品・飲料とは別に、食事性非酵素性抗酸化能(NEAC)と血清肝酵素との関連を検討した。この横断的研究は、2012-2013年に包括的な健康診断を受けた18-69歳の従業員1791人を対象に実施された。食事の評価には簡単で有効な自己記入式の食事歴質問票を用い、食事性NEAC摂取量は第二鉄還元抗酸化力(FRAP)および酸素ラジカル吸収能(ORAC)アッセイを用いて得られたNEAC値のデータベースから決定した。食事性NEAC摂取量は、推定されたNEAC値に消費量を乗じ、その結果の値を合計することにより算出した。食事性NEAC摂取量と肝酵素(アスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ(AST)、アラニンアミノトランスフェラーゼ(ALT)、およびγ-グルタミルトランスフェラーゼ(GGT))の血清レベルとの関連を探るために、交絡因子を調整した後、重回帰分析を行った。全体的な食事性NEAC摂取量とAST(FRAP、トレンドの場合=0.97;ORAC、=0.72)、ALT(FRAP、=0.73;ORAC、=0.92)、およびGGT(FRAP、=0.96;ORAC、=0.19)レベルとの間には、有意な関連は認められなかった。飲料由来ではなく食品由来のNEAC摂取は、特に高齢の参加者および血清フェリチン濃度が高い参加者において、血清GGTレベル(FRAP、トレンド=0.001;ORAC、=0.02)と逆に関連していた。この結果は、全体的な食餌性NEAC摂取量は肝機能障害とは関連しておらず、食品からのNEAC値は血清GGT値と逆に関連している可能性があることを示唆している。

We examined the association of dietary non-enzymatic antioxidant capacity (NEAC) in overall diet, and separately from foods and beverages, with serum liver enzymes in a Japanese working population. This cross-sectional study was conducted among 1791 employees aged 18-69 years, who underwent a comprehensive health checkup in 2012-2013. A brief validated self-administered diet-history questionnaire was used for dietary assessment, and dietary NEAC intake was determined from databases of NEAC values, obtained using ferric reducing-antioxidant power (FRAP) and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assays. The dietary NEAC intake was calculated by multiplying the estimated NEAC values by the amounts consumed and summing the resulting values. A multiple-regression analysis was performed to explore the association between dietary NEAC intake and the serum levels of liver enzymes (aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), and gamma-glutamyltransferase (GGT)), after adjustment for confounding factors. No significant associations were found between overall dietary NEAC intake and AST (FRAP, for trend = 0.97; ORAC, = 0.72), ALT (FRAP, = 0.73; ORAC, = 0.92), and GGT (FRAP, = 0.96; ORAC, = 0.19) levels. Food-derived, but not beverage-derived, NEAC intake was inversely associated with serum GGT levels (FRAP, for trend = 0.001; ORAC, = 0.02), particularly among older participants and those with high serum ferritin concentrations. The results imply that overall dietary NEAC intake is not associated with liver dysfunction, and that the NEAC values from foods may be inversely associated with serum GGT levels.