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Appetite.2020 Jul;:104799. S0195-6663(20)30199-9. doi: 10.1016/j.appet.2020.104799.Epub 2020-07-11.

非日常的な」食事の文脈で食品が提示されると、摂食率と食物摂取量が減少します

Eating rate and food intake are reduced when a food is presented in an 'unusual' meal context.

  • C J McLeod
  • L J James
  • G L Witcomb
PMID: 32663499 DOI: 10.1016/j.appet.2020.104799.

抄録

これまでの研究では、1) 食事の時間が遅いほど全体的な消費量が減少し、2) 文脈が食事の選択に影響を与えることが示されている。本研究の目的は、「通常」と「非通常」の食事文脈での食事の摂取によって摂食率や摂取量が影響を受けるかどうかを調べることである。さらに、本研究では、食事の時間帯特有の適切性と以前の消費頻度が、食事の文脈間での摂食率と食物摂取量の違いに対応しているかどうかを明らかにすることを目的とした。78人の参加者に、チーズとトマトのパスタ(典型的な昼食食)または牛乳とハチミツの入ったおかゆ(典型的な朝食食)を朝食と昼食の両方で別の日に自由に食べさせた。その結果、朝食時にチーズとトマトパスタを食べた場合、昼食時に比べて摂食率が遅く(60.7 vs 71.2g/分、p<0.001)、消費量が少なく(404.1 vs 543.2g、p<0.001)なっていた。しかし、牛乳粥とはちみつ粥では、食事時間帯によって摂食率(54.6 vs 56.4g/分、p=0.75)や食物摂取量(423.7 vs 437.7g、p=0.88)に有意な差は認められなかった。さらに、コンテクスト間での摂食率と食物摂取量の違いは、食事時間帯特有の適切性や以前の消費頻度の違いとは関連していなかった。これらの結果は、摂食率と任意の食物摂取量が、食物と食事時間の文脈の一致性に影響されることを示唆しているが、この効果は食事時間特有の適切性や以前に摂取した食物の消費頻度とは関連していないことを示唆している。さらなる研究では、体重管理の戦略に関連して、非日常的な食事時間に食品を導入することの意味を探るべきである。

Research has shown that 1) the slower a food is eaten the less food is consumed overall, and 2) context affects portion selection. This study aimed to explore whether eating rate and food intake are influenced by consuming food in 'usual' vs 'unusual' mealtime contexts. Furthermore, this study aimed to identify whether mealtime-specific appropriateness and previous consumption frequency corresponded with differences in eating rate and food intake between contexts. Seventy-eight participants were served either cheese and tomato pasta (a typical lunch food) or porridge with milk and honey (a typical breakfast food) ad libitum at both breakfast and lunch on separate days. Results showed that eating rate was slower (60.7 vs 71.2 g/min, p < 0.001) and less food was consumed (404.1 vs 543.2 g, p < 0.001) when participants ate cheese and tomato pasta at breakfast compared to at lunch. However, no significant differences in eating rate (54.6 vs 56.4 g/min, p = 0.75) or food intake (423.7 vs 437.7 g, p = 0.88) were found between mealtimes for porridge with milk and honey. Furthermore, differences in eating rate and food intake between contexts were not associated with differences in mealtime-specific appropriateness or previous consumption frequency. These results suggest that eating rate and ad libitum food intake are influenced by the congruency of the food-to-mealtime context; however, this effect is not associated with mealtime-specific appropriateness or previous consumption of the food. Further research should explore the implications of introducing foods at unusual mealtimes in relation to strategies for weight management.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.