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J. Food Biochem..2020 Jul;:e13362. doi: 10.1111/jfbc.13362.Epub 2020-07-14.

高脂肪食マウスのメタボリックシンドロームおよび腸内細菌叢の多様性にバナナ果肉食物繊維が及ぼす影響

Effect of banana pulp dietary fibers on metabolic syndrome and gut microbiota diversity in high-fat diet mice.

  • Guohua Wei
  • Yong Ye
  • Xiang Yan
  • Xingyu Chao
  • Fan Yang
  • Mengyang Wang
  • Wencheng Zhang
  • Chuanxun Yuan
  • Qingmei Zeng
PMID: 32662541 DOI: 10.1111/jfbc.13362.

抄録

バナナ(Musa nana Lour.)には、抗肥満作用や脂質調整作用がある。しかし、バナナ果肉食物繊維(BP-DF)がメタボリックシンドローム(MetS)や腸内細菌叢(GM)に及ぼす影響は不明である。本研究では、高脂肪食(HFD)マウスにおける脂質代謝疾患や腸内細菌叢(GM)障害、および関連メカニズムの抑制に、BP-DFを用いた新たな戦略を検討している。BP-DFはHFDによって引き起こされた体重と精巣上体脂肪量の増加を強く抑制することができ、有意に血清脂質プロファイル、肝臓脂質プロファイル、および腸の機能を改善した。BP-DFはまたかなり糞便短鎖脂肪酸の形成および糞便アンモニアの内容を改善した。BP-DFは、有益なLactobacillus、Bacteroidales _S24_7_group、Alloprevotellaの割合を増加させ、病気や肥満に関連するSutterella、Streptococcaceae、Erysipelotrichaceaeを減少させることにより、あらゆる種類の分類学的レベルで腸内微生物に影響を与えた。これらの実験結果から、BP-DFは肥満予防、MetS予防、腸内微生物アンバランス予防のための機能性成分として利用できる可能性があることが示された。実用化への応用肥満は多くの代謝性合併症を引き起こし、人々の健康に大きな脅威をもたらします。今日では、DFの導入は、肥満とそのメタボリックシンドロームの治療における新しい戦略の開発につながる可能性があります。私たちの実験結果は、BP-DFが肥満、メタボリックシンドローム、腸内微生物のアンバランスを防ぐための機能性成分として使用できることを示しています。したがって、BP-DFは機能性食品の開発・製造に応用できるほか、パン、麺類、焼き菓子、ケーキなどの各種食品に添加して栄養価を向上させることができる重要な食品機能性成分としても利用することができる。

Banana (Musa nana Lour.) have the effect of anti-obesity and lipid modulating properties. However, the influences of banana pulp dietary fibers (BP-DF) on metabolic syndrome (MetS) and gut microbiota (GM) are unknown. In this research, we explore a novel strategy for dietary BP-DF on attenuation of lipid metabolic disease, GM disorder, and associated mechanisms in high-fat diet (HFD) mice. BP-DF can strongly suppress on HFD caused body weight and epididymal fat mass gain, and significantly improved serum lipid profiles, liver lipid profiles, and intestinal function. BP-DF also significantly improved fecal short-chain fatty acids formation and fecal ammonia content. BP-DF impacted the intestinal microorganism at all kinds of taxonomic levels by increasing the proportions of beneficial Lactobacillus, Bacteroidales _S24_7_group, and Alloprevotella and decreasing the disease or obesity associated Sutterella, Streptococcaceae, and Erysipelotrichaceae. The experiments show that BP-DF may use as a functional ingredient for preventing obesity, MetS, and intestinal microorganism imbalance. PRACTICAL APPLICATIONS: Obesity result in many metabolic complications, and it poses a great threat to people's health. Nowadays, the introduction of DF may lead to the development of a new strategy in the treatment of obesity and its metabolic syndrome. Our experiments findings show that BP-DF may use as a functional ingredient for preventing obesity, MetS, and intestinal microorganism imbalance. Therefore, BP-DF can be applied to the development and production of functional food, and can also be used as an important food functional ingredient, which can be added to various food, such as bread, noodles, baked goods, cakes, etc., to improve its nutritional value.

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