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Clin Nutr.2020 May;S0261-5614(20)30252-1. doi: 10.1016/j.clnu.2020.05.018.Epub 2020-05-25.

地中海沿岸国におけるオリーブオイルで揚げた食品の消費と不健康な老化

Consumption of food fried in olive oil and unhealthy aging in a Mediterranean country.

  • Adrián Carballo-Casla
  • Esther García-Esquinas
  • Esther Lopez-Garcia
  • Mercedes Sotos-Prieto
  • Ellen A Struijk
  • Francisco Félix Caballero
  • Fernando Rodríguez-Artalejo
  • Rosario Ortolá
PMID: 32660791 DOI: 10.1016/j.clnu.2020.05.018.

抄録

揚げ物は通常、多くの慢性疾患に対して中性または有害な影響を示しているが、揚げ物の種類や揚げ油にもよると思われるが、不健康な老化との関係は不明である。我々は、3年間の揚げ物消費量の変化が、3年後と6年後の不健康な老化とどのように関連しているかを調べた。

BACKGROUND & AIMS: Fried food has usually shown neutral or detrimental effects on many chronic diseases, possibly depending on the type of food fried and the frying oil, but its relationship with unhealthy aging is unknown. We examined how changes in fried food consumption over a 3-year period were linked to unhealthy aging over 3 and 6 years.

方法:

スペインで行われたプロスペクティブ・コホート研究で、2008-2010年に募集され、2012年と2015年まで追跡調査された60歳以上の2043人の個人が対象。揚げ物の消費量は有効な食事歴で把握し、不健康な老化は52項目の健康欠損蓄積指数で測定した。

METHODS: Prospective cohort study in Spain with 2043 individuals aged ≥60 years, recruited in 2008-2010 and followed-up to 2012 and 2015. Fried food consumption was ascertained with a validated diet history, and unhealthy aging was measured with a 52-item health deficit accumulation index.

結果:

揚げ物消費量を減らした参加者と比較して、揚げ物消費量を増やした参加者では、3年間の赤字蓄積は少ない(多変量β [95%信頼区間]:-1.45 [-2.30,-0.61])が、6年間の追跡期間では赤字蓄積は認められなかった。揚げ物を100g/日の揚げ物を同量の非揚げ物に置き換えると、3年間の赤字蓄積がより多く観察された(1.48 [0.59, 2.37]);置換分析における対応する値は、タンパク質を多く含む揚げ物で2.03 [1.03, 3.03]、目玉焼きで10.76 [5.20, 16.33]、魚の揚げ物で2.06 [0.68, 3.43]であった。また、オリーブオイルの摂取量の増加は、3年間の赤字蓄積の減少と有意に関連していた(オリーブオイル合計:-1.14 [-2.07,-0.21]、揚げ物以外の食品とのオリーブオイル:-0.99 [-1.89,-0.08])。

RESULTS: Compared with participants who reduced fried food consumption, those who increased it showed less deficit accumulation over 3 years (multivariable β [95% confidence interval]: -1.45 [-2.30, -0.61]), but not over 6 years of follow-up. More 3-year deficit accumulation was observed when replacing 100 g/day of fried food with an equal amount of non-fried food (1.48 [0.59, 2.37]); corresponding values in substitution analyses were 2.03 [1.03, 3.03] for fried protein-rich food, 10.76 [5.20, 16.33] for fried eggs, and 2.06 [0.68, 3.43] for fried fish. Also, increased olive oil intake was significantly associated with less 3-year deficit accumulation (total olive oil: -1.14 [-2.07, -0.21], and olive oil with non-fried food: -0.99 [-1.89, -0.08]).

結論:

オリーブオイルが最も一般的な揚げ物媒体である地中海の国では、揚げ物消費量の増加は、追跡調査の3年間で不健康な老化の遅延と関連していた;オリーブオイルとタンパク質を多く含む揚げ物食品(特に卵と魚)の消費がその主な推進要因であった。しかし、これらの関連性は6年後も一般的には持続しなかった。

CONCLUSIONS: In a Mediterranean country, where olive oil is the most common frying medium, increased fried food consumption was associated with delayed unhealthy aging over 3 years of follow-up; consumption of olive oil and fried protein-rich food (especially eggs and fish) were its main drivers. However, these associations did not generally remain after 6 years.

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