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クリルオイルからのオメガ3リン脂質は、高脂肪食肥満マウスにおけるオメガ3トリアシルグリセロールよりも効果的に腸内脂肪酸の酸化を強化します
Omega-3 Phospholipids from Krill Oil Enhance Intestinal Fatty Acid Oxidation More Effectively than Omega-3 Triacylglycerols in High-Fat Diet-Fed Obese Mice.
PMID: 32660007 DOI: 10.3390/nu12072037.
抄録
肥満のげっ歯類におけるオメガ3脂肪酸(オメガ3)の抗ステアトーシス効果は、その投与の脂質形態に応じて異なるようである。これらの効果が腸内代謝の変化を反映するかどうかは不明である。ここでは、オメガ3含有リン脂質(オキアミ油;ω3PL-H)とトリアシルグリセロール(ω3TG)を小腸の形態、遺伝子発現、脂肪酸(FA)酸化への影響の観点から比較する。雄性C57BL/6Nマウスを高脂肪食(HFD)単独またはω3TGまたはω3PL-Hを30mg/g添加した食事を8週間与えた。オメガ3のバイオアベイラビリティを反映したオメガ3指数は、ω3PL-H群で12.5%、ω3TG群で7.5%に達した。HFDマウスと比較して、ω3PL-H群ではω3TG群ではなかったが、ω3PL-H群では体重増加率(-40%)、腸間膜脂肪組織(-43%)、肝脂質含量(-64%)が低かった。ω3PL-Hマウスでは、調節された腸内遺伝子の数と発現レベルが最も高かった。FA ω酸化遺伝子の発現は、オメガ 3 添加群とオメガ 3 添加群の両方で増強されたが、FA β酸化経路内の遺伝子発現と近位回腸の機能的パルミチン酸酸化はω3PL-H マウスのみで有意に増加した。結論として、食餌性肥満マウスにリン脂質として投与した場合、腸内FA酸化の亢進はオメガ3の強力な抗ステステトーシス効果に寄与する可能性がある。
Antisteatotic effects of omega-3 fatty acids (Omega-3) in obese rodents seem to vary depending on the lipid form of their administration. Whether these effects could reflect changes in intestinal metabolism is unknown. Here, we compare Omega-3-containing phospholipids (krill oil; ω3PL-H) and triacylglycerols (ω3TG) in terms of their effects on morphology, gene expression and fatty acid (FA) oxidation in the small intestine. Male C57BL/6N mice were fed for 8 weeks with a high-fat diet (HFD) alone or supplemented with 30 mg/g diet of ω3TG or ω3PL-H. Omega-3 index, reflecting the bioavailability of Omega-3, reached 12.5% and 7.5% in the ω3PL-H and ω3TG groups, respectively. Compared to HFD mice, ω3PL-H but not ω3TG animals had lower body weight gain (-40%), mesenteric adipose tissue (-43%), and hepatic lipid content (-64%). The highest number and expression level of regulated intestinal genes was observed in ω3PL-H mice. The expression of FA ω-oxidation genes was enhanced in both Omega-3-supplemented groups, but gene expression within the FA β-oxidation pathway and functional palmitate oxidation in the proximal ileum was significantly increased only in ω3PL-H mice. In conclusion, enhanced intestinal FA oxidation could contribute to the strong antisteatotic effects of Omega-3 when administered as phospholipids to dietary obese mice.