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Brain Sci.2020 Jul;10(7). E437. doi: 10.3390/brainsci10070437.Epub 2020-07-09.

脳内オピオイド活性と酸化的傷害。セリアック病と自閉症スペクトラム障害をつなぐ異なる分子シナリオ

Brain Opioid Activity and Oxidative Injury: Different Molecular Scenarios Connecting Celiac Disease and Autistic Spectrum Disorder.

  • Diana Di Liberto
  • Antonella D'Anneo
  • Daniela Carlisi
  • Sonia Emanuele
  • Anna De Blasio
  • Giuseppe Calvaruso
  • Michela Giuliano
  • Marianna Lauricella
PMID: 32659996 DOI: 10.3390/brainsci10070437.

抄録

セリアック病(CD)は、小麦グリアジンや大麦やライ麦などの他の穀類由来のプロラミンを摂取することで引き起こされる免疫介在性疾患である。これらの穀類由来のタンパク質に対する免疫は、これらのタンパク質を十分に消化できない個体において、自然系および適応系の両方の反応によって産生されるプロ炎症性サイトカインによって媒介される。この状態で生成されたペプチドは、腸管バリアを越えて吸収され、これらの患者では、その透過性の調節が緩和されることが特徴である。ここでは、CDと自閉症スペクトラム障害(ASD)の発症との間に考えられる相関関係について議論する。ASDは、新生児期の脳内オピオイドの過剰で不適切な活動によって誘発される可能性がある。セリアック患者で産生される穀類由来のペプチドは、血液脳関門を越えて内因性オピオイド受容体に結合し、神経伝達を阻害し、脳の成熟、学習、社会的関係に悪影響を及ぼすことが知られている。さらに、酸化ストレスの増加や抗酸化力の低下、脳内のミトコンドリア障害の拡大は、ASDとCDとの関連性を示す可能性があります。したがって、我々は提案されたASDとCDの関係とASD患者におけるグルテンフリー食の有用性について批判的に議論する。

Celiac Disease (CD) is an immune-mediated disease triggered by the ingestion of wheat gliadin and related prolamins from other cereals, such as barley and rye. Immunity against these cereal-derived proteins is mediated by pro-inflammatory cytokines produced by both innate and adaptive system response in individuals unable to adequately digest them. Peptides generated in this condition are absorbed across the gut barrier, which in these patients is characterized by the deregulation of its permeability. Here, we discuss a possible correlation between CD and Autistic Spectrum Disorder (ASD) pathogenesis. ASD can be induced by an excessive and inappropriate brain opioid activity during the neonatal period. Cereal-derived peptides produced in celiac patients cross the blood-brain barrier and bind to endogenous opioid receptors interfering with neurotransmission and generating deleterious effects on brain maturation, learning and social relations. Moreover, an increase in oxidative stress and a decrease in the antioxidant capacity, as well as an extended mitochondrial impairment in the brain, could represent a possible connection between ASD and CD. Therefore, we critically discuss the proposed relationship between ASD and CD and the possible usefulness of a gluten-free diet in ASD patients.