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JAMA Intern Med.2020 Jul;2768358. doi: 10.1001/jamainternmed.2020.2790.Epub 2020-07-13.

植物と動物性タンパク質摂取量と全体と原因別死亡率の間の協会

Association Between Plant and Animal Protein Intake and Overall and Cause-Specific Mortality.

  • Jiaqi Huang
  • Linda M Liao
  • Stephanie J Weinstein
  • Rashmi Sinha
  • Barry I Graubard
  • Demetrius Albanes
PMID: 32658243 DOI: 10.1001/jamainternmed.2020.2790.

抄録

重要性:

近年,健康全般に対する高タンパク質食の重要性が強調されているが,植物性タンパク質および動物性タンパク質の摂取に関連した長期的な原因別死亡率の包括的な解析は報告されていない.

Importance: Although emphasis has recently been placed on the importance of high-protein diets to overall health, a comprehensive analysis of long-term cause-specific mortality in association with the intake of plant protein and animal protein has not been reported.

目的:

全死亡率と原因別死亡率と植物性蛋白質摂取量との関連を検討する。

Objective: To examine the associations between overall mortality and cause-specific mortality and plant protein intake.

デザイン、設定、参加者:

この前向きコホート研究では、1995年から2011年までの米国国立衛生研究所-AARP Diet and Health Studyに参加した416104人の男女のデータを分析した。2018年10月から2020年4月までのデータを分析した。

Design, Setting, and Participants: This prospective cohort study analyzed data from 416 104 men and women in the US National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study from 1995 to 2011. Data were analyzed from October 2018 through April 2020.

エクスポージャー:

植物性タンパク質および動物性タンパク質の摂取量を含むベースラインの食物頻度調査票の食事情報を検証。

Exposures: Validated baseline food frequency questionnaire dietary information, including intake of plant protein and animal protein.

主な成果と対策:

全死亡率と原因別死亡率のハザード比と16年絶対リスク差。

Main Outcomes and Measures: Hazard ratios and 16-year absolute risk differences for overall mortality and cause-specific mortality.

結果:

最終的に分析されたコホートには、男性237036人(57%)と女性179068人が含まれていた。彼らの全体的な中央値(SD)年齢は、男性が62.2(5.4)歳、女性が62.0(5.4)歳であった。6009748人年の観察に基づき、77614人(18.7%;男性49297人、女性28317人)の死亡が解析された。いくつかの重要な臨床的およびその他の危険因子を調整したところ、植物性タンパク質の食事摂取の増加は、男女ともに全死亡率の減少と関連していた(1SDあたりのハザード比は、男性で0.95[95%CI、0.94~0.97]、女性で0.95[95%CI、0.93~0.96];1SDあたりの調整後絶対リスク差は、男性で-0.36%[95%CI、-0.48~-0.25%]、女性で-0.33%[95%CI、-0.48~-0.25%]であった。25%]、女性では-0.33%[95%CI、-0.48%~-0.21%];10g/1000kcalあたりのハザード比は、男性で0.88[95%CI、0.84~0.91]、女性で0.86[95%CI、0.82~0.90];1SDあたりの調整後絶対リスク差は、男性では-0.36%[95%CI、-0.48%~-0.25%]、女性では-0.33%[95%CI、-0.48%~-0.21%];10g/1000kcalあたりのハザード比は、男性では0.88[95%CI、0.84~0.91]、女性では0.86[95%CI、0.82~0.90]であった。90]であった;10 g/1000 kcalあたりの調整された絶対リスク差は、男性では-0.95%[95%CI、-1.3%~-0.68%]、女性では-0.86%[95%CI、-1.3%~-0.55%]であった;すべてP<.001)。植物性タンパク質摂取量と全死亡率との関連は、喫煙状況、糖尿病、果物消費量、ビタミンサプリメント使用量、自己申告健康状態のサブグループ全体で類似していた。動物性タンパク質から 3%のエネルギーを植物性タンパク質に置き換えると、全死亡率(男女ともにリスクが 10%低下)と心血管疾患死亡率(男性では 11%、女性では 12%低下)との間に逆相関があった。特に、全死亡率の低下は、主に植物性タンパク質を卵タンパク質(男性ではリスクが24%低下、女性ではリスクが21%低下)と赤肉タンパク質(男性ではリスクが13%低下、女性ではリスクが15%低下)に置き換えたことに起因していた。

Results: The final analytic cohort included 237 036 men (57%) and 179 068 women. Their overall median (SD) ages were 62.2 (5.4) years for men and 62.0 (5.4) years for women. Based on 6 009 748 person-years of observation, 77 614 deaths (18.7%; 49 297 men and 28 317 women) were analyzed. Adjusting for several important clinical and other risk factors, greater dietary plant protein intake was associated with reduced overall mortality in both sexes (hazard ratio per 1 SD was 0.95 [95% CI, 0.94-0.97] for men and 0.95 [95% CI, 0.93-0.96] for women; adjusted absolute risk difference per 1 SD was -0.36% [95% CI, -0.48% to -0.25%] for men and -0.33% [95% CI, -0.48% to -0.21%] for women; hazard ratio per 10 g/1000 kcal was 0.88 [95% CI, 0.84-0.91] for men and 0.86 [95% CI, 0.82-0.90] for women; adjusted absolute risk difference per 10 g/1000 kcal was -0.95% [95% CI, -1.3% to -0.68%] for men and -0.86% [95% CI, -1.3% to -0.55%] for women; all P < .001). The association between plant protein intake and overall mortality was similar across the subgroups of smoking status, diabetes, fruit consumption, vitamin supplement use, and self-reported health status. Replacement of 3% energy from animal protein with plant protein was inversely associated with overall mortality (risk decreased 10% in both men and women) and cardiovascular disease mortality (11% lower risk in men and 12% lower risk in women). In particular, the lower overall mortality was attributable primarily to substitution of plant protein for egg protein (24% lower risk in men and 21% lower risk in women) and red meat protein (13% lower risk in men and 15% lower risk in women).

結論と関連性:

この大規模なプロスペクティブコホートでは、植物性タンパク質の摂取量の増加は、全死亡率と心血管疾患死亡率のリスクの小さな減少と関連していた。我々の所見は、タンパク質源の選択における食事の変更が健康と長寿に影響を与える可能性があるという証拠を提供する。

Conclusions and Relevance: In this large prospective cohort, higher plant protein intake was associated with small reductions in risk of overall and cardiovascular disease mortality. Our findings provide evidence that dietary modification in choice of protein sources may influence health and longevity.