あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
ACS Omega.2020 Jul;5(26):16263-16271. doi: 10.1021/acsomega.0c02092.Epub 2020-06-23.

キュウリから分離されたイミノシュガーidoBR1は炎症活性を低下させる

Iminosugar idoBR1 Isolated from Cucumber Reduces Inflammatory Activity.

  • Robert J Nash
  • Barbara Bartholomew
  • Yana B Penkova
  • Dino Rotondo
  • Fernanda Yamasaka
  • Graham P Stafford
  • Sarah F Jenkinson
  • George W J Fleet
PMID: 32656449 PMCID: PMC7346245. DOI: 10.1021/acsomega.0c02092.

抄録

キュウリには長い間抗炎症作用があると言われてきたが、その有効成分は同定されていなかった。 idoBR1, (2,3,4,5)-3,4,5-トリヒドロキシピペリジン-2-カルボン酸は、キュウリ科の果実から単離されたイミノシュガーアミノ酸である。発色団を持たず、分析的にはアミノ酸のような挙動をしているため、検出や同定が困難です。抗炎症作用があり、THP-1細胞やヒト血液中のリポ多糖類(LPS)誘発性腫瘍壊死因子α(TNF-α)を減少させます。idoBR1とキュウリ抽出物は、LPS刺激を受けたTHP-1細胞のCD44へのヒアルロン酸(HA)の結合を減少させ、機能的に活性なHA接着剤CD44の産生に関与する誘導シアルダーゼを阻害することで、抗炎症剤として機能する可能性がある。関連するイミノシュガーと同様に、idoBR1は摂取後、尿中に変化なく排泄される。食生活におけるその重要性は、さらに評価されるべきである。

Cucumbers have been anecdotally claimed to have anti-inflammatory activity for a long time, but the active principle was not identified. idoBR1, (2,3,4,5)-3,4,5-trihydroxypiperidine-2-carboxylic acid, is an iminosugar amino acid isolated from fruits of certain cucumbers, (Cucurbitaceae). It has no chromophore and analytically behaves like an amino acid making detection and identification difficult. It has anti-inflammatory activity reducing lipopolysaccharide (LPS)-induced tumor necrosis factor alpha (TNF-α) in THP-1 cells and human blood. It showed selective inhibition of human α-l-iduronidase and sialidases from both bacteria () and human THP-1 cells. idoBR1 and cucumber extract reduced the binding of hyaluronic acid (HA) to CD44 in LPS-stimulated THP-1 cells and may function as an anti-inflammatory agent by inhibiting induced sialidase involved in the production of functionally active HA adhesive CD44. Similar to the related iminosugars, idoBR1 is excreted unchanged in urine following consumption. Its importance in the diet should be further evaluated.

Copyright © 2020 American Chemical Society.