あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
ScientificWorldJournal.2020;2020:9374564. doi: 10.1155/2020/9374564.Epub 2020-06-22.

窒素施肥との関係における伝統的非遺伝子組み換え大豆品種のミネラル組成

Mineral Composition of Traditional Non-GMO Soybean Cultivars in relation to Nitrogen Fertilization.

  • Bogdan Szostak
  • Aleksandra Głowacka
  • Renata Klebaniuk
  • Anna Kiełtyka-Dadasiewicz
PMID: 32655331 PMCID: PMC7327613. DOI: 10.1155/2020/9374564.

抄録

大豆は食品として広く利用されている。大豆の収量と品質には、農業技術的な手順だけでなく、遺伝的な要因が影響している。本研究の対象は、土壌のN供給(鉱化と施肥の両方からの)と作物のN需要との間の同期であった。研究の目的は、品種と窒素施用が大豆の種子収量とミネラル含有量に及ぼす影響を決定することであった。2つの非遺伝子組み換え大豆栽培品種(アマンダインとマーリン)と4つのミネラル窒素肥料((A)N 0、コントロール、(B)N 30:0、播種前30kgN ha、(C)N 0:30、BBCH 73-75で30kgN ha、(D)N 30:30、播種前30kgN ha、BBCH 73-75で30kgN ha)を用いて試験を行った。最も高いダイズ収量は、60kgN ha での窒素施用後に得られた。遺伝因子は、いくつかの多量栄養素(P、K、およびMg)および微量栄養素(Cu、Mn、およびFe)の含有量に有意な影響を与えることがわかった。一般的に、マーリンは窒素以外の微量栄養素の含有量が優れていたが、アマンディーヌはCuとFeの含有量が高かった。窒素施肥は大豆中のP、K、Znの含有量を減少させたが、Ca、Mg、Cu、Mnの含有量を有意に増加させた。

Soybean is widely used as food. Genetic factors, as well as agrotechnical procedures, affect the yield and quality of soybeans. The subject of our research was the synchronization between soil N supply (from both mineralization and fertilization) and crop N demand. The aim of the research was to determine the effect of the cultivar and nitrogen application on the seed yield and mineral content in soybeans. Two non-GMO soybean cultivars (Amandine and Merlin) and four mineral nitrogen fertilizers ((A) N 0, control; (B) N 30:0, 30 kg N ha before sowing; (C) N 0:30, 30 kg N ha at BBCH 73-75; (D) N 30:30, 30 kg N ha before sowing and 30 kg N ha at BBCH 73-75) were tested. The highest soybean yield was obtained following nitrogen application at a rate of 60 kg ha. The genetic factor was found to significantly influence the content of some macronutrients (P, K, and Mg) and micronutrients (Cu, Mn, and Fe). In general, the Merlin cultivar had better macronutrient parameters except nitrogen, while Amandine had a higher content of Cu and Fe. Nitrogen fertilization decreased the content of P, K, and Zn in the soybeans but significantly increased the content of Ca, Mg, Cu, and Mn.

Copyright © 2020 Bogdan Szostak et al.