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Public Health Nutr.2020 Jul;:1-11. S1368980020001202. doi: 10.1017/S1368980020001202.Epub 2020-07-13.

主食・主菜・副菜を含む食事の頻度と栄養摂取量:2012年国民健康・栄養調査の結果

Frequency of meals that includes staple, main and side dishes and nutrient intake: findings from the 2012 National Health and Nutrition Survey, Japan.

  • Kazuko Ishikawa-Takata
  • Kayo Kurotani
  • Miyuki Adachi
  • Hidemi Takimoto
PMID: 32654676 DOI: 10.1017/S1368980020001202.

抄録

目的:

主食・主菜・副菜を含む食事(SMSミール)を1日2回以上摂取するという日本人の素直な栄養目標と栄養摂取量との関係を調査する。

OBJECTIVE: To investigate the relationship between nutrient intake and a straightforward Japanese nutritional goal of consuming a meal that includes staple, main and side dishes (SMS meal) more than twice a day.

デザイン:

本研究は、2012年国民健康・栄養調査の非同定記録のデータを用いた横断的観察研究である。食事の評価は、平日の1日に記入した半計量の食事記録を用いて実施した。

DESIGN: This was a cross-sectional, observational study using the data from de-identified records of the 2012 National Health and Nutrition Survey. Dietary assessment was conducted using semi-weighed dietary records that were completed on one weekday.

設定:

日本でのアットホームな設定。

SETTING: A home-based setting in Japan.

参加者:

対象者は30269人(男性n14284、女性n15985)、年齢は6歳以上(6~103歳、平均50~4歳(SD22~3))。

PARTICIPANTS: 30 269 subjects (male n 14 284; female n 15 985) aged ≥6 years (6-103 years, mean 50·4 (sd 22·3) years).

結果:

SMS 食事の頻度が高くなるにつれて、ほとんどの栄養素と各食品群の摂取量が高くなることがわかった。SMS食を1日2回以上摂取した被験者は、SMS食を1日1回以下で摂取した被験者と比較して、日本の食事摂取基準値(DRI)を満たす可能性が高かった。しかし、SMSによる食事の頻度は、飽和脂肪酸、ビタミンA、ビタミンB1、カルシウム、鉄、塩分の日本人の食事摂取基準値(DRI)を必ずしも満たしているとは限らなかった。

RESULTS: As the frequency of SMS meals increased, we found a higher intake of most nutrients and each food group. Subjects who consumed SMS meals at least twice a day were more likely to meet the Dietary Reference Intakes (DRI) for Japan compared with subjects who consumed an SMS meal once a day or less. However, the frequency of SMS meals did not necessarily ensure that DRI for Japan for saturated fatty acid, vitamin A, vitamin B1, calcium, iron and salt were met.

結論:

SMS食を1日2回以上消費することは、いくつかの栄養素の十分な摂取を達成するための有用でわかりやすい栄養目標である。しかし、すべての栄養素の十分な摂取を確保するためには、一般の人々に食材の選択に関するより多くの情報を提供する必要がある。

CONCLUSIONS: Consuming SMS meals at least twice a day is a useful and straightforward nutrition goal to achieve adequate intake of some nutrients. However, it is necessary to provide the public with more information on foodstuff choice to ensure an adequate intake of all nutrients.