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Public Health Nutr.2020 Jul;:1-11. S1368980020001640. doi: 10.1017/S1368980020001640.Epub 2020-07-13.

インド・ムンバイのスラムに住む思春期の若者とその介護者の間で、ジャンクフード消費と身体活動に関連したコンフリクトが発生していることを明らかにした

Conflicts between adolescents and their caregivers living in slums of Mumbai, India in relation to junk food consumption and physical activity.

  • Harsha Vipin Chopra
  • Meera Jayant Gandhi
  • Sirazul Ameen Sahariah
  • Susie Weller
  • Ramesh Dattatray Potdar
  • Mary Barker
  • Sarah Helen Kehoe
  • Caroline Hd Fall
  • Polly Hardy-Johnson
PMID: 32654669 DOI: 10.1017/S1368980020001640.

抄録

目的:

ムンバイのスラム街に住む思春期の若者の食事と身体活動に及ぼす影響を、思春期の若者とその介護者の視点から探ること。

OBJECTIVE: To explore influences on the diet and physical activity of adolescents living in Mumbai slums, from the perspectives of adolescents and their caregivers.

デザイン:

ムンバイの研究者3名が6回のフォーカスグループディスカッションを実施した。

DESIGN: Three investigators from Mumbai conducted six focus group discussions.

設定:

本研究はムンバイ郊外のスラムで実施された。

SETTING: The study was conducted in suburban Mumbai slums.

参加者:

思春期の36人(10-12歳と15-17歳)とその介護者23人をコンビニエンス・サンプリングで募集した。

PARTICIPANTS: Thirty-six adolescents (aged 10-12 and 15-17 years) and twenty-three caregivers were recruited through convenience sampling.

結果:

その結果、思春期のジャンクフード消費と身体活動の機会をめぐる思春期と介護者の間の複雑な交渉が浮き彫りになった。養護者は、思春期の若者にもっと家庭料理を食べさせ、「外で食べる」ことを少なくするために、人気のあるジャンクフードのレシピを学んだが、思春期の若者はまだ外で食べることを好んでいた。思春期の若者にとって、友人とジャンクフードを食べるという社会的な側面は重要で楽しい経験であった。介護者は、思春期の若者の食事の選択をコントロールできないと感じていたのに対し、思春期の若者は自分の食生活が親に指示されていると感じていた。思春期の子どもたちは、身体的に活発であることを望んでいたが、代わりに学業に集中するように勧められていた。また、性別も身体活動の主な要因となっており、女子は文化的・宗教的要因や親の安全への不安から、外の空間を利用することの優先順位が低くなっていました。

RESULTS: The findings highlighted the complex negotiations between adolescent and caregivers surrounding adolescent junk food consumption and physical activity opportunities. Caregivers learned recipes to prepare popular junk foods to encourage adolescents to eat more home-cooked, and less 'outside', food, yet adolescents still preferred to eat outside. To adolescents, the social aspect of eating junk food with friends was an important and enjoyable experience. Caregivers felt that they had no control over adolescents' food choices, whereas adolescents felt their diets were dictated by their parents. Adolescents wanted to be physically active but were encouraged to focus on their academic studies instead. Gender was also a key driver of physical activity, with girls given less priority to use outside spaces due to cultural and religious factors, and parental fears for their safety.

結論:

これらの知見は、思春期の食事に関して、思春期の女性と介護者が異なる意図を持っていることを示している。思春期の女子は男子に比べて健康的な運動をする機会が少なく、座りっぱなしである。思春期の女子が活発に活動できるスペースを確保したり、健康的な食事や身体活動を促すためのスマートフォンゲームなどの効果的な介入策の設計に、思春期の子どもや介護者が関与する必要がある。

CONCLUSIONS: These findings show that adolescents and caregivers have different agendas regarding adolescent diet. Adolescent girls have less opportunity for healthy exercise, and are more sedentary, than boys. Adolescents and caregivers need to be involved in designing effective interventions such as making space available for girls to be active, and smartphone games to encourage healthy eating or physical activity.