あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Bioresour. Technol..2020 Jul;315:123772. S0960-8524(20)31044-0. doi: 10.1016/j.biortech.2020.123772.Epub 2020-07-02.

セルラーゼはラクトバチルス・プランタルムと相互作用し、高水分アマランスと稲ワラの混合サイレージの化学組成、細菌群集、好気性安定性に影響を与える

Cellulase interacts with Lactobacillus plantarum to affect chemical composition, bacterial communities, and aerobic stability in mixed silage of high-moisture amaranth and rice straw.

  • Lin Mu
  • Zhan Xie
  • Longxing Hu
  • Guihua Chen
  • Zhifei Zhang
PMID: 32653750 DOI: 10.1016/j.biortech.2020.123772.

抄録

目的は、高水分アマランス(AF)と稲ワラ(RS)の混合サイレージの発酵、好気性安定性および細菌群集に及ぼすラクトバチルス・プランタラムおよび/またはセルラーゼの影響を評価することであった。混合物は無添加(C)、L. plantarum(L)、セルラーゼ(F)およびそれらの組み合わせ(LF)で処理した。添加物は、アンサイリング期間中、Cサイレージと比較して、ラクトバチルスの発現量を増加させ、ワイセラ、ペディオコッカス、ラクトコッカスの発現量を減少させ、pH、酢酸、アンモニア性窒素を減少させ、乳酸濃度を増加させた。LFサイレージは、7日間のアンサイリング期間中、全サイレージの中で最も乳酸濃度が高く、30日間のアンサイリング期間中、腸内細菌が最も少なかった。好気性曝露後2d後にCとLFサイレージで好気性腐敗が発生したのに対し、LとFサイレージは4d以上安定していた。結論として、LFで処理したサイレージは最高のサイレージ品質を示した。

The objective was to evaluate effects of Lactobacillus plantarum and/or cellulase on fermentation, aerobic stability and bacterial community of mixed high-moisture amaranth (AF) and rice straw (RS) silage. The mixtures were treated with no addition (C), L. plantarum (L), cellulase (F) and their combination (LF). Additives increased the abundances of Lactobacillus and reduced the abundances of Weissella, Pediococcus, Lactococcus, decreased pH, acetic acid, ammonia nitrogen and increased lactic acid concentration as compared to C silage over the ensiling period. The LF silage had the highest lactic acid concentration among all silages over the 7 d of ensiling and also the lowest abundance of Enterobacteriaceae over 30 d of ensiling. Aerobic spoilage occurred in C and LF silages after 2 d of aerobic exposure, whereas the L and F silages remained stable > 4 d. In conclusion, silage treated with LF showed best silage quality.

Copyright © 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.