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BMC Nephrol.2020 Jul;21(1):268. 10.1186/s12882-020-01918-2. doi: 10.1186/s12882-020-01918-2.Epub 2020-07-11.

健康な成人菜食者は雑食者と比較して腎機能が優れている:中国での横断的研究

Healthy adult vegetarians have better renal function than matched omnivores: a cross-sectional study in China.

  • Kaijie Xu
  • Xueying Cui
  • Bian Wang
  • Qingya Tang
  • Jianfang Cai
  • Xiuhua Shen
PMID: 32652943 DOI: 10.1186/s12882-020-01918-2.

抄録

背景:

適切な食事は腎臓の健康を決定する重要な要素である。しかし、ベジタリアン食と腎機能との関連は不明である。我々は、健康な成人のベジタリアン食と腎機能との関連を研究することを目的とした。

BACKGROUND: An appropriate diet is an important determinant of kidney health. However, the association between vegetarian diets and renal function is unclear. We aimed to study the association between vegetarian diets and renal function in healthy adults.

方法:

この横断的研究では、合計269人のベジタリアンと269人の性と年齢をマッチさせた269人の非ベジタリアン雑食者が登録された。基本的な特徴および毎日の食事摂取量を対面面接で評価した。採血を行い、血中尿素窒素(BUN)、血清クレアチニン(SCr)、尿酸(UA)および推定糸球体濾過率(eGFR)を測定することで腎機能を評価した。血圧、空腹時血糖値、血中脂質プロファイルも評価した。

METHODS: A total of 269 vegetarians and 269 sex- and age-matched nonvegetarian omnivores were enrolled in this cross-sectional study. Basic characteristics and daily dietary intakes were assessed by face-to-face interviews. Blood samples were collected, and renal function was assessed by measuring blood urea nitrogen (BUN), serum creatinine (SCr), uric acid (UA) and the estimated glomerular filtration rate (eGFR). Blood pressure, fasting blood glucose and blood lipid profiles were also assessed.

結果:

ベジタリアンの平均年齢は35.4±8.6歳で、そのうち82.2%が女性であった。菜食と腎機能との関連を多変量解析で評価した。菜食者は雑食者と比較して、BUN [β=-0.63, 95%信頼区間(CI): (-0.88, -0.38)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.04)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.04)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.05)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.05)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.05)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.05)]、SCr [β=-2.04, 95% CI:(-0.05)]が低かった。04, 95% CI:(-4.10, 0.02)]、及びUAレベル[β=15.15, 95% CI:(-27.81, -2.50)]と高いeGFR[β=4.04, 95% CI:(0.30, 7.78)]が得られた。30, 7.78)]であり、性別、年齢、ボディマス指数(BMI)、身体活動、アルコール消費量、喫煙状態、低密度リポタンパク質コレステロール(LDL)、高密度リポタンパク質コレステロール(HDL)、収縮期血圧および空腹時血糖を調整した後のeGFRが高かった。食物組成と腎機能のさらなる分析では、食物繊維の摂取は、BUN [β=-0.02、95% CI: (-0.03、0.00)と有意に負の関連があることが示された。00)]、SCr[β=-0.14、95%CI:(-0.25、0.04)]、UA値[β=-0.72、95%CI:(-1.36、0.07)]と有意に負の相関があり、eGFR[β=0.20、95%CI:(0.00、0.40)]と正の相関があることが示された。

RESULTS: The average age of the vegetarians was 35.4 ± 8.6 years, 82.2% of whom were female. We evaluated the association between vegetarian diets and renal function using multivariate analysis. Compared with omnivores, vegetarians had lower BUN [β = - 0.63, 95% confidence interval (CI): (- 0.88, - 0.38)], SCr [β = - 2.04, 95% CI:(- 4.10, 0.02)], and UA levels [β = - 15.15, 95% CI: (- 27.81, - 2.50)] and higher eGFRs [β = 4.04, 95% CI: (0.30, 7.78)] after adjusting for sex, age, body mass index (BMI), physical activity, alcohol consumption, smoking status, low-density lipoprotein cholesterol (LDL), high-density lipoprotein cholesterol (HDL), systolic pressure and fasting blood glucose. Further analysis of food composition and renal function showed that dietary fiber intake was significantly negatively associated with BUN [β = - 0.02, 95% CI: (- 0.03, 0.00)], SCr [β = - 0.14, 95% CI: (- 0.25, 0.04)], and UA levels [β = - 0.72, 95% CI: (- 1.36, 0.07)] and positively associated with the eGFR [β = 0.20, 95% CI: (0.00, 0.40)].

結論:

健康な成人菜食者は雑食者に比べて腎機能が優れており、菜食に関連した食物繊維の摂取量が多いことが腎機能の保護効果に寄与している可能性がある。

CONCLUSIONS: Healthy adult vegetarians have better renal function than omnivores, and the higher dietary fiber intake associated with vegetarian diets may contribute to the protective effect on renal function.