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ストレプトゾトシン誘発糖尿病ラットにおける創傷治癒に対するMyrtus communis水性エキス含有ゲルの効果
The Effect of Myrtus communis Aqueous Extract-Containing Gel on Wound Healing in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats.
PMID: 32652914 DOI: 10.2174/1570163817666200712163956.
抄録
背景:
薬用植物Myrtus communis L. (Myrtle)は、ペルシャ医学では抗炎症作用や創傷治癒作用などの薬効があるとされています。
BACKGROUND: The medicinal plant Myrtus communis L. (Myrtle) has been medicinal properties including antiinflammatory and wound healing in Persian Medicine.
目的:
本研究の目的は、ストレプトゾトシン(STZ)誘発糖尿病ラットに植物ベリーの水性抽出物を含むゲルを局所適用した場合の創傷治癒能を検討することであった。
OBJECTIVE: The objective of this study was to explore the wound healing potential of the local application of a gel containing aqueous extract of the plant berry in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats.
方法:
糖尿病発症7日後、正常ラットと糖尿病ラットに全厚切除皮膚創を作製し、治療群にマートルベリーの6%水性抽出物を含むゲルを3週間外用し、創傷組織の治癒率と表皮・真皮成熟度を測定した。創傷治癒率および創傷組織の表皮および真皮の成熟度を測定した。
METHODS: Seven days after diabetes establishment, full-thickness excision skin wounds were made in normal and diabetic rats and treated groups received topical application of a gel containing 6% aqueous extract of myrtle berries for 3 weeks. The rate of wound healing and the level of epidermal and dermal maturation in the wound tissue were determined.
結果:
その結果、糖尿病ラットでは、創傷の3日後および7日後に、ゲルは表皮および真皮の成熟を促進して創傷治癒を有意に改善したが、対照群では有意な効果は認められなかった。しかし、全群とも3週間後には創傷はほぼ完全に治癒していた。
RESULTS: The results showed that after 3 and 7 days of wound injury, the gel significantly improved wound healing by accelerating epidermal and dermal maturation in diabetic rats with no significant effect in control group. However, the wounds of all groups almost completely healed after 3 weeks.
結論:
これらの結果は,マートルの水性抽出物が糖尿病患者の創傷治癒力を有することを示している。本研究で得られた知見は,マートルベリー水性抽出物ゲル6%外用剤の難治性糖尿病性創傷の治療・管理への使用を示唆するものであった。
CONCLUSION: These results demonstrate that aqueous extract of myrtle possesses a definite wound healing potential in diabetic condition. Our present findings may suggest the use of topical myrtle berries aqueous extract gel 6% to treat and manage intractable diabetic wounds.
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