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Nutrients.2020 Jul;12(7). E2025. doi: 10.3390/nu12072025.Epub 2020-07-08.

リトアニアの若い成人の間で食事パターンとその相関関係。地中海ダイエットのアプローチ

Dietary Pattern and Its Correlates among Lithuanian Young Adults: Mediterranean Diet Approach.

  • Brigita Mieziene
  • Arunas Emeljanovas
  • Natalja Fatkulina
  • Rimantas Stukas
PMID: 32650389 DOI: 10.3390/nu12072025.

抄録

貧しい食生活は深刻な健康リスクにつながり、死亡者のかなりの割合を占めている。若年成人は、栄養の影響が通常、病気や不健康の形で人生の後半に現れる健康上の結果に蓄積される人生の期間にあるため、健康行動が特に栄養の観点から研究される必要がある集団である。本研究の目的は、リトアニアの18~36歳の若年成人における食事パターンとその身体活動および共変量、例えばボディマス指数、性別、年齢、教育などとの関係を調べることである。リトアニアの18~36歳の若年成人を対象に横断的研究を行った。スノーボールサンプリング(非確率で便利なサンプリング手法)を用いた。合計で3031人の研究参加者からデータが収集された。1723人(56.8%)が男性、1308人(43.2%)が女性であった。平均年齢は23.72±4.80歳であった。食事パターンへのアドヒアランスは、Mediterranean Diet Adherence Screener(MEDAS)を用いて評価した。身体活動、身長、体重、教育データも収集された。若年者の約7%が健康に関連した地中海式食生活を完全に遵守しており、3分の1は遵守度が低かった。不遵守は、オリーブオイル、ナッツ類、魚、魚介類、豆類、ワインの摂取不足と赤身肉の過剰摂取が主に関係している。女性の性別(β=0.26;<0.01)、高学歴(β=0.30;<0.01)、十分な運動レベル(β=0.15;<0.01)は、より健康的な食生活を予測する。これらの研究結果は、栄養政策立案者や公衆衛生当局が、政策を改善し、若年成人の栄養習慣を改善するための介入計画を開発するために、彼らの人生の後半で健康を損なうアウトカムを防ぐために考慮すべきである。

A poor diet leads to serious health risks and accounts for a significant proportion of deaths. Young adults are the population whose health behaviors particularly need to be studied in terms of nutrition because they are in a period of life when the effects of nutrition accumulate to health outcomes that usually appear later in life in forms of disease or infirmity. The aim of this study is to examine the dietary pattern and its relationships with physical activity and covariates, such as body mass index, gender, age and education among Lithuanian young adults of 18-36 years old. A cross-sectional study was performed among Lithuanian young people aged 18-36 years. Snowball sampling-a non-probability, convenient sampling strategy-was used. In total, data were collected from 3031 study participants: 1723 (56.8%) were male and 1308 (43.2%) were female. The mean age was 23.72 ± 4.80 years. Adherence to a dietary pattern was evaluated using the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS). Physical activity, height, weight and education data were also gathered. About 7% of young people fully complied with the health-related Mediterranean diet, and one-third had poor compliance. Non-compliance is mostly related to the underconsumption of olive oil, nuts, fish, seafood, legumes and wine, as well as the overconsumption of red meat. The female gender (β = 0.26; < 0.01), higher education (β = 0.30; < 0.01) and a sufficient level of physical activity (β = 0.15; < 0.01) predict a healthier diet. These study results should be considered by nutrition policymakers and public health authorities to improve policies and develop intervention plans for improving the nutrition habits of young adults in order to prevent health-damaging outcomes later in their life.