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J. Agric. Food Chem..2020 Jul;doi: 10.1021/acs.jafc.0c02941.Epub 2020-07-10.

ヘッドスペース固相マイクロ抽出とガスクロマトグラフィー質量分析を組み合わせたヘッドスペース固相マイクロ抽出法によるテーブルワインおよび酒精強化ワイン中のフタル酸塩のモニタリング

Monitoring phthalates in table and fortified wines by headspace solid phase microextraction combined with gas chromatography mass spectrometry analysis.

  • Rosa Perestrelo
  • Catarina Silva
  • Manuel Algarra
  • José S Câmara
PMID: 32649195 DOI: 10.1021/acs.jafc.0c02941.

抄録

フタル酸塩は、プラスチック製造において可塑剤として広く使用されている内分泌撹乱物質の一群であり、その移動能力のために食品中に存在することがある。フタル酸塩の発生は、シンプルで信頼性が高く、環境に優しい分析方法であるヘッドスペース固相マイクロ抽出とガスクロマトグラフィー質量分析法(HS-SPME/GC-MS)を組み合わせて、20種類のポルトガルワインを用いてモニターした。直線性(相関係数(R2)≧0.992)、回収率(80.3~107.6 %)、精度(相対標準偏差(RSD)<13 %)、検出限界(0.03~0.11 µg/L)、定量(0.09~0.36 µg/L)という満足のいく数値が得られました。フタル酸ジブチル(DBP)とフタル酸ジ-n-オクチル(DOP)は、テーブルワインと酒精強化ワインで測定可能な量で検出された。得られた結果から、これらのワインの濃度は欧州食品安全機関(EFSA)が定めた1日当たりの許容摂取量(TDI)よりも低いため、ヒトへの暴露の懸念はないことが明らかになった。

Phthalates are a group of endocrine disruptors extensively used as plasticizers in the plastic production and as a result, they can be found in foods due to their migration ability. The occurrence of phthalates was monitored in 20 Portuguese wines using a simple, reliable and environmental-friendly analytical method, headspace solid phase microextraction combined with gas chromatography mass spectrometry (HS-SPME/GC-MS). Satisfactory figures of merit of method, linearity (correlation coefficients (R2) ≥ 0.992), recovery (80.3 - 107.6 %), precision (relative standard deviation (RSD) < 13 %), limits of detection (0.03 - 0.11 µg/L) and quantification (0.09 - 0.36 µg/L) were achieved. Dibutyl phthalate (DBP) and di-n-octyl phthalate (DOP) were found in measureable quantities in table and fortified wines. The obtained results revealed that these wines do not represent any concern for human exposure, since their concentrations were lower than the tolerable daily intakes (TDIs) established by the European Food Safety Authority (EFSA).