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Adv Nutr.2020 Jul;nmaa078. doi: 10.1093/advances/nmaa078.Epub 2020-07-10.

味覚と化学感覚を介した生態学的センシングは炎症を媒介する.生物人類学的アプローチ

Ecological Sensing Through Taste and Chemosensation Mediates Inflammation: A Biological Anthropological Approach.

  • Cristina Giuliani
  • Claudio Franceschi
  • Donata Luiselli
  • Paolo Garagnani
  • Stanley Ulijaszek
PMID: 32647890 DOI: 10.1093/advances/nmaa078.

抄録

生態的センシングと炎症は、異なる環境や変化する環境において、生物の生存と繁殖の成功の間の最適な関係を確保するために進化してきた。分子レベルでは、生態学的センシングは、外部刺激や内部刺激に対する統合的な反応(免疫系、神経内分泌系)を調整する様々な組織に配置された多くのタイプの受容体で構成されています。本総説では、味覚と化学感覚受容体に関する新たなデータを記述し、それらを幅広い生態系センサーとして提案し、味覚知覚が栄養素からの感覚エピトープだけでなく、非常に多様な外部刺激や内部刺激に応答して形成されていることを示す証拠を提供している。本研究では、生物人類学的アプローチを用いて、宿主と病原菌・共生菌との間の複雑な王国間コミュニケーションのための人類進化の中で、これらの刺激によってどのように生態学的感覚が形成されてきたかを、集団固有の遺伝的多様性に焦点を当てて検討する。次に、これらの感覚受容体が、肥満、2型糖尿病、老化など多くの現代の一般的な代謝性疾患の基礎を形成する炎症過程において、どのように大きな役割を果たしているかに焦点を当てる。また、環境を形成する上での人間のニッチ構築と文化的進化の影響を、結果として生じる生物学的反応性に重点を置いて説明しています。

Ecological sensing and inflammation have evolved to ensure optima between organism survival and reproductive success in different and changing environments. At the molecular level, ecological sensing consists of many types of receptors located in different tissues that orchestrate integrated responses (immune, neuroendocrine systems) to external and internal stimuli. This review describes emerging data on taste and chemosensory receptors, proposing them as broad ecological sensors and providing evidence that taste perception is shaped not only according to sense epitopes from nutrients but also in response to highly diverse external and internal stimuli. We apply a biological anthropological approach to examine how ecological sensing has been shaped by these stimuli through human evolution for complex interkingdom communication between a host and pathological and symbiotic bacteria, focusing on population-specific genetic diversity. We then focus on how these sensory receptors play a major role in inflammatory processes that form the basis of many modern common metabolic diseases such as obesity, type 2 diabetes, and aging. The impacts of human niche construction and cultural evolution in shaping environments are described with emphasis on consequent biological responsiveness.

Copyright © The Author(s) on behalf of the American Society for Nutrition 2020.