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歯科用ポリフェノール
Polyphenols in Dental Applications.
PMID: 32645860 DOI: 10.3390/bioengineering7030072.
抄録
1)背景:ポリフェノールは、植物から抽出された分子の広いクラスであり、生物学的活性の大きなレパートリーを持っています。お茶や赤ワインのカップやガラスの表面への効果からバイオミメティックなインスピレーションを得て、ポリフェノールを用いた多用途な表面化学が登場しました。ポリフェノールは、その水素結合能力、金属カチオンとの配位化学、および酸化還元特性により、共有結合であるか否かにかかわらず、多くの化学部位と相互作用することができ、したがって、ほぼすべてのクラスの材料の表面化学を変更するために使用することができます。(2)方法:歯科材料、主にエナメル質や象牙質の表面特性を改変するためのポリフェノールの使用は20年以上前から行われていたが、抗菌活性などの生物学的特性を改善するための一般的な概要は書かれていない。(3)結果:本レビューは、ポリフェノールの主要なクラスのすべての分子が、歯科材料や歯科組織のエンジニアリングの低海岸の改善を可能にすることを示すことを目的としています。
(1) Background: polyphenols are a broad class of molecules extracted from plants and have a large repertoire of biological activities. Biomimetic inspiration from the effects of tea or red wine on the surface of cups or glass lead to the emergence of versatile surface chemistry with polyphenols. Owing to their hydrogen bonding abilities, coordination chemistry with metallic cations and redox properties, polyphenols are able to interact, covalently or not, with a large repertoire of chemical moieties, and can hence be used to modify the surface chemistry of almost all classes of materials. (2) Methods: the use of polyphenols to modify the surface properties of dental materials, mostly enamel and dentin, to afford them with better adhesion to resins and improved biological properties, such as antimicrobial activity, started more than 20 years ago, but no general overview has been written to our knowledge. (3) Results: the present review is aimed to show that molecules from all the major classes of polyphenolics allow for low coast improvements of dental materials and engineering of dental tissues.