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Toxins (Basel).2020 Jul;12(7). E441. doi: 10.3390/toxins12070441.Epub 2020-07-07.

北ドイツで生産される蜂蜜におけるピロリジジンアルカロイドの拡散と発生。特別な消費者グループのためのサイト間およびサイト内変動とリスク評価

Spread of and Occurrence of Pyrrolizidine Alkaloids in Regionally Produced Honeys from Northern Germany: Inter- and Intra-Site Variations and Risk Assessment for Special Consumer Groups.

  • Christoph Gottschalk
  • Florian Kaltner
  • Matthias Zimmermann
  • Rainer Korten
  • Oliver Morris
  • Karin Schwaiger
  • Manfred Gareis
PMID: 32645818 DOI: 10.3390/toxins12070441.

抄録

ピロリジジンアルカロイド(PA)とPA -酸化物(PANO)は、遺伝毒性と発がん性を示す植物の二次代謝物である。根や葉以外では、PA/PANOは特に花粉や花蜜に含まれています。そのため、北ドイツの特定の地域での拡散は、その地域で生産される蜂蜜の安全性に影響を与えます。本研究では、オストホルシュタイン地区の1サイト(=73)につき、通常3つの個々の蜂の巣箱から生のハチミツサンプル(=437)を採取し、25のPA/PANOについて分析しました。その結果、季節(それぞれ2015年夏と2016年春夏)に応じて、平均レベルは8.4、1.5、72.6μg/kg、最大レベルは111、59.4、3313μg/kgであることが明らかになった。個々のデータを見る限り、生育のある地域の近くのサイトでは、必ずしもPA/PANO値が高くなるわけではなかった。さらに、サイト内の調査では、同じサイトで異なるミツバチのコロニーによって採取された生はちみつのPA/PANO値に顕著な違いが見られた。これらの地域で生産された蜂蜜の消費は、特に子供や高額消費者で、PA/PANOへの曝露が増加することを伴います。10,000未満の暴露値のマージンと健康基準値を超えていることは、地域で生産され、販売された蜂蜜は、適切なリスク評価とリスク管理のために注意して考慮しなければならないことを強調しています。

Pyrrolizidine alkaloids (PA) and PA -oxides (PANO) are secondary plant metabolites exhibiting genotoxic and carcinogenic properties. Apart from the roots and leaves, PA/PANO are particularly present in pollen and nectar. Therefore, the spread of in certain regions of northern Germany has an impact on the safety of honey produced in that region. In this study, raw honey samples ( = 437) were collected from usually three individual beehives per site ( = 73) in the district of Ostholstein and analyzed for 25 PA/PANO. The results reveal mean levels of 8.4, 1.5, and 72.6 µg/kg and maximum levels of 111, 59.4, and 3313 µg/kg, depending on the season (summer 2015 and spring/summer 2016, respectively). As far as individual data are concerned, sites near areas with growth did not necessarily result in high PA/PANO values. Furthermore, intra-site investigations revealed remarkable differences in PA/PANO levels of raw honey collected by different bee colonies at the same site. Consumption of these regionally produced honeys entails an increased exposure to PA/PANO, especially in children and high consumers. Margin of exposure values of <10,000 and an exceedance of the health-based guidance value highlight that regionally produced and marketed honey must be considered with care for a proper risk assessment and risk management.