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Food Funct.2020 Jul;doi: 10.1039/d0fo01119c.Epub 2020-07-09.

高脂肪食マウスの腸内細菌叢を改善してsIgA産生を増強する乳酸菌カセイ発酵ブルーベリーポマース(FBP)の腸内分泌免疫グロブリンA(sIgA)産生増強作用について検討した

Lactobacillus casei-fermented blueberry pomace augments sIgA production in high-fat diet mice by improving intestinal microbiota.

  • Yuxin Cheng
  • Shuxin Tang
  • Yuting Huang
  • Fuqiang Liang
  • Yajing Fang
  • Siyi Pan
  • Ting Wu
  • Xiaoyun Xu
PMID: 32643709 DOI: 10.1039/d0fo01119c.

抄録

本研究では、ラクトバチルス・カセイ発酵ブルーベリーの腸管分泌免疫グロブリンA(sIgA)産生促進作用について検討した。雄性C57BL/6マウスに対照食(CD)または高脂肪食(HFD)を与え、FBPを添加した場合と添加しない場合を比較した。sIgA関連遺伝子・タンパク質の発現を定量的ポリメラーゼ連鎖反応(qPCR)、ウエスタンブロット、酵素結合免疫吸着アッセイ(ELISA)で評価した。また、パイエルパッチ(PP)中のコメンサル微生物群を16S rRNAイルミナシーケンシング及びqPCRにより解析した。FBPはHFDマウスのsIgA産生をmRNAおよびタンパク質レベルで改善した。HFDマウスのPP中のAkkermansiaとLactobacillusはFBPにより統計的に増加した。糞便内容物中のベネフィットマイクロバイオータと短鎖脂肪酸(SCFAs)は、HFDマウスの糞便免疫グロブリンと正の相関があった。FBPは、HFDマウスのsIgA産生を改善した腸内マイクロバイオータを変調する能力を示した、HFD個体の腸の免疫バリアを改善するための機能性成分としてベリー副産物の潜在的な使用を保証する。

Intestinal secretory immunoglobulin A (sIgA)-improving function of Lactobacillus casei-fermented blueberry pomace (FBP) was investigated in this study. Male C57BL/6 mice were fed with control diet (CD) or high-fat diet (HFD) with or without FBP supplementation. Expressions of sIgA-associated genes/proteins were evaluated by quantitative polymerase chain reaction (qPCR), western blot and enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Commensal microbiota in Peyer's patches (PPs) and caecal contents were analyzed by 16S rRNA Illumina sequencing and qPCR, respectively. FBP improved sIgA production in HFD mice at mRNA and protein levels. Akkermansia and Lactobacillus in PPs of HFD mice were statistically increased by FBP. Beneficial microbiota and short-chain fatty acids (SCFAs) in caecal contents were positively correlated with caecal immunoglobulins in HFD mice. FBP showed an ability to modulate intestinal microbiota, which improved sIgA production in HFD mice, warranting the potential use of berry by-products as functional ingredients in improving the intestinal immune barrier of HFD individuals.