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エキストラバージンオリーブオイルのプロテオームの主要構成要素としての種子貯蔵タンパク質の同定
Identification of seed storage proteins as the major constituents of the extra virgin olive oil proteome.
PMID: 32642643 PMCID: PMC7334435. DOI: 10.1016/j.fochx.2020.100099.
抄録
タンパク質はエキストラバージンオリーブオイル(EVOO)に含まれる微量成分であるが、オリーブオイルのプロテオームの性質は未だ解明されていない。本論文では、EVOOのプロテオームを初めて明らかにした。その結果、グロブリン型の種子貯蔵タンパク質がEVOOに最も多く含まれていることが明らかになりました。我々は、ウエスタンブロッティングと酵素活性アッセイによってプロテオミクスデータを検証しました。また、EVOOのタンパク質の主な供給源は種子であり、パルプの寄与は不明であり、さらなる検証が必要であることが示されました。EVOOのタンパク質がその安定性と品質、そして人間の健康に与える影響について議論する。
Proteins are minor components of extra virgin olive oil (EVOO), but the nature of the olive oil proteome is still elusive. In this paper, we have uncovered the EVOO proteome for the first time. Seed storage proteins of globulin-type were identified as the most abundant proteins in EVOO, which also contains an active 13-lipoxygenase and several potential allergenic proteins, including the "panallergen" profilin. We validated our proteomic data by Western blotting and enzyme activity assays. Our data also demonstrated that the seed is the main source of proteins in EVOO, while the contribution of the pulp is uncertain and needs further verification. The impact of EVOO proteins on its stability and quality, and on human health is discussed.
© 2020 Published by Elsevier Ltd.