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日本語AIでPubMedを検索

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Data Brief.2020 Aug;31:105932. S2352-3409(20)30826-X. doi: 10.1016/j.dib.2020.105932.Epub 2020-06-26.

Infogest Harmonized Protocolを使用して調製した卵白消化管消化物のペプチドミクスデータ

Peptidomic data of egg white gastrointestinal digests prepared using the Infogest Harmonized Protocol.

  • Marta Santos-Hernández
  • Beatriz Miralles
  • Lourdes Amigo
  • Isidra Recio
PMID: 32642529 PMCID: PMC7334575. DOI: 10.1016/j.dib.2020.105932.

抄録

これらのデータは、「Induction of CCK and GLP-1 release in enteroendocrine cells by egg white peptides generated during gastrointestinal digestion」と題する研究論文に関連しています。この論文では、卵白胃腸消化物のペプチドおよび遊離アミノ酸プロファイルが示されている。卵白タンパク質は、INFOGEST胃腸消化プロトコルに従って消化された。胃腸消化の異なる時点で、タンパク質、ペプチドおよびアミノ酸含有量に関して特徴づけられた。タンパク質の分解はSDS-PAGEで行われ、トリプティック消化後にMALDI-TOF/TOFで電気泳動バンドが同定されました。さらに、消化管消化の異なる時期に発見された卵白ペプチドの分子量分布をMALDI-TOFを用いて行った。タンデム質量分析法で最も多くの卵白タンパク質から同定されたペプチドをペプチドプロファイルツールを用いて表現し、生データを表形式で示した。これらの結果は、消化に抵抗性のあるタンパク質領域を明らかにし、消化プロセスの最後に卵白タンパク質の遊離アミノ酸プロファイルを示しています。これらのデータは、栄養学的な目的や、アレルゲンのエピトープや生理活性配列の同定に使用することができます。

These data are related to the research article entitled "Induction of CCK and GLP-1 release in enteroendocrine cells by egg white peptides generated during gastrointestinal digestion". In this article, the peptide and free amino acid profile of egg white gastrointestinal digests is shown. Egg white proteins were digested following the INFOGEST gastrointestinal digestion protocol. Different time points of gastric and intestinal digestion were characterized regarding protein, peptide and amino acid content. Protein degradation was followed by SDS-PAGE where some electrophoretic bands were identified by MALDI-TOF/TOF after tryptic digestion. Moreover, the molecular weight distribution of egg white peptides found at different times of gastrointestinal digestion was performed using MALDI-TOF. Peptides identified from the most abundant egg white proteins by tandem mass spectrometry were represented using a peptide profile tool and raw data are given in table format. These results reveal the protein regions resistant to digestion and illustrate the free amino acid profile of egg white protein at the end of the digestion process. These data can be used for nutritional purposes and to identify allergen epitopes or bioactive sequences.

© 2020 The Authors. Published by Elsevier Inc.