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日本語AIでPubMedを検索

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Food Chem. Toxicol..2020 Jul;:111557. S0278-6915(20)30447-6. doi: 10.1016/j.fct.2020.111557.Epub 2020-07-05.

穀類ベースの製品のマイコトキシン及び微生物汚染を低減するための電子線照射:概要

Electron beam irradiation to reduce the mycotoxin and microbial contaminations of cereal-based products: an overview.

  • Amin Mousavi Khaneghah
  • Motahareh Hashemi Moosavi
  • Carlos A F Oliveira
  • Fernanda Vanin
  • Anderson S Sant'Ana
PMID: 32640360 DOI: 10.1016/j.fct.2020.111557.

抄録

近年、特に生産チェーンに沿った様々な条件での食品の汚染が懸念されている。穀類や穀類をベースとした製品の微生物やマイコトキシンの除染には、従来から様々な方法が紹介されてきたが、電子ビーム照射法(EBI)のような新たな手法が注目されている。EBIは非熱的な除染方法に分類され、従来の熱処理と比較して、環境に優しい、時間的にも効果的、食品の栄養価への悪影響が少ないなどの利点がある。一方で、加速器の設置に必要な投資額が高いことや、電子ビームの透過力が低いことなどが、食品業界でのEBIの利用には限界があります。重要なことは、この方法の有効性は、他の従来のアプローチと組み合わせて適用した場合に増加した。本論文では、穀類をベースとした製品のマイコトキシンや微生物汚染の低減にEBIを適用した場合の利用可能なデータのレビューを行い、特に発酵法と組み合わせた場合に、微生物負荷や主要なマイコトキシンを大幅に低減するためのこの技術の潜在的な応用可能性を示した。この有望な技術は、穀類および穀類ベースの製品の微生物およびマイコトキシンの除染において、利用可能な代替技術の一つと考えることができる。

The contamination of food commodities in various conditions along the production chain is the point of concern, especially among recent years. While different conventional methods for microbial and mycotoxin decontamination of cereal and cereal-based products were introduced, approaching of newly introduced techniques such as Electron Beam Irradiation (EBI) attracted notable attention. EBI is classified as a non-thermal method for decontamination with several advantages over conventional thermal treatments, including environmental friendly, time effective, and lower detrimental effects on the nutritional value of food products. By contrast, the high needed investment for providing accelerators and low penetration power of the electron beam are among the limitations for the use of EBI in food industries. Importantly, the effectiveness of this method increased when applied in combination with other traditional approaches. In this paper, a review of available data regarding the application of EBI in reducing of the mycotoxin and microbial contaminations of cereal-based products is presented, indicating potential applications of this technique to significantly reduce the microbial load and main mycotoxins, especially when combined with fermentation methods. This promising technology can be considered as one of available alternatives in microbial and mycotoxin decontamination of cereal and cereal-based products.

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