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チョークベリーエキスサプリメントの摂取がハンドボール選手のレドックス状態と体組成に及ぼす影響について | 日本語AI翻訳でPubMed論文検索 | WHITE CROSS 歯科医師向け情報サイト

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Can. J. Physiol. Pharmacol..2020 Jul;doi: 10.1139/cjpp-2020-0095.Epub 2020-07-08.

チョークベリーエキスサプリメントの摂取がハンドボール選手のレドックス状態と体組成に及ぼす影響について

The influences of chokeberry extract supplementation on redox status and body composition in handball players during competition phase.

  • Nikola Cikiriz
  • Isidora Milosavljevic
  • Biljana Jakovljevic
  • Stefani Bolevich
  • Jovana Jeremic
  • Tamara R Nikolic Turnic
  • Miroslav Mitrovic
  • Ivan M Srejovic
  • Sergey Bolevich
  • Vladimir Jakovljevic
PMID: 32640181 DOI: 10.1139/cjpp-2020-0095.

抄録

本研究の目的は、現役ハンドボール選手の酸化還元状態、体組成、脂質プロファイル、生化学的パラメータにチョークベリー抽出物を12週間摂取した場合の影響を調査することであった。研究には16~24歳(20.26±2.86歳)のハンドボール選手16名が参加した。選手は毎朝トレーニング前に30mLの液体チョークベリーエキスを12週間、定期戦シーズン中に摂取した。研究は形態機能検査と生化学検査からなり、3点(研究開始時、エキス摂取後6週目、12週目)で実施した。チョークベリーエキス投与後、主に3つの側面で有意な変化が見られました。チョークベリー抽出物を12週間摂取すると、プロオキシダント(TBARSと亜硝酸塩)のレベルが低下し、カタラーゼ活性が上昇した。体組成の動態を分析したところ、体脂肪の減少(9.4±0.5 vs. 7.3±0.6kg)とその割合(11.4±0.4 vs. 8.8±0.4%)が認められた。一方、分析では、6週間の投与で高密度リポ蛋白(1.3±0.3 vs. 1.6±0.2mmol/L)及びヘモグロビン(144.4±11.7 vs. 151.7±9.9g/L)の増加が認められた。同時に白血球の減少(7.2±2.8 vs. 6.5±1.2 109/L)と赤血球数の増加(4.9±0.4 vs. 5.5±0.5 109/L)が認められた。全体的に、これらの結果は、チョークベリー抽出物の栄養補助食品の使用は、スポーツ選手の検討されたグループの広い範囲で有益な効果を誘発したことを強調して示しています。

The aim of our study was to investigate the influence of twelve-week consumption of chokeberry extract on redox status, body composition, lipid profile and biochemical parameters in active handball players. The study included 16 handball players, aged 16-24 years (20.26±2.86 years). Every morning before training players received 30mL of liquid chokeberry extract for 12 weeks, during regular competition season. The research consisted of morphofunctional and biochemical testing, which was performed at three points (at the beginning of the study, 6 and 12 weeks after extract consumption). After the chokeberry extract treatment, we noticed significant changes in three main aspects. The 12-week supplementation with chokeberry extract decreased the levels of pro-oxidants (TBARS and nitrites) and increased catalase activity. Analyzing the dynamic of body composition showed a decrease in body fat (9.4±0.5 vs. 7.3±0.6kg), as well as its percent in a body (11.4±0.4 vs. 8.8±0.4%). On the other hand, the analysis showed an increase of high-density lipoprotein (1.3±0.3 vs. 1.6±0.2mmol/L) and hemoglobin (144.4±11.7 vs. 151.7±9.9g/L) after 6-week treatment. At the same time, a decrease in leukocytes (7.2±2.8 vs. 6.5±1.2 109/L) and an increase in red blood cells count (4.9±0.4 vs. 5.5±0.5 109/L) were noticed. Overall, these results emphatically show that the use of chokeberry extract dietary supplement induced a wide range of beneficial effects in the examined group of athletes.