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Vet World.2020 May;13(5):905-908. Vetworld-13-905. doi: 10.14202/vetworld.2020.905-908.Epub 2020-05-15.

インドネシアにおける牛肉ミートボールのラット肉混入の検出におけるポリメラーゼ連鎖反応の感度

Sensitivity of polymerase chain reaction in the detection of rat meat adulteration of beef meatballs in Indonesia.

  • G Y Suryawan
  • I W Suardana
  • I N Wandia
PMID: 32636586 PMCID: PMC7311886. DOI: 10.14202/vetworld.2020.905-908.

抄録

背景と狙い:

ミートボールは動物性の加工品で、通常は鶏肉、牛肉、豚肉を主原料として調理して消費されます。残念なことに、インドネシアの一部の不謹慎な販売者は、生産コストを削減するために、この製品にネズミ肉を混入させている可能性があります。あらゆる食品へのネズミ肉の混入は公衆衛生上重要な問題であり、インドネシアの食品安全法の下で禁止されているだけでなく、イスラム教徒のコミュニティ内でも禁止されています。本研究では、加工調理されたビーフミートボールに含まれるラット肉の検出におけるポリメラーゼ連鎖反応(PCR)法の感度を試験することを目的とした。

Background and Aim: Meatballs are a processed product of animal origin that is consumed cooked, usually with chicken, beef, or pork as the main ingredient. Unfortunately, some unscrupulous sellers in Indonesia may adulterate this product with rat meat to decrease production costs. Rat meat in any food is a critical public health issue and is prohibited under Indonesian food safety laws, as well as within Muslim communities. This study aimed to test the sensitivity of the polymerase chain reaction (PCR) method in the detection of rat meat contained in processed, cooked beef meatballs.

材料および方法:

ビーフミートボールはラット肉の異なる濃度で処方された。不純物の分子検出は、ラットのミトコンドリアDNAチトクロムb遺伝子のための特定のプライマーを使用してPCRを行った後、各調理済みミートボール製剤のDNA抽出によって開始された、すなわち、プライマー配列、順方向プライマー:5'CATGGGGACGAGGAGGACTATACTATATG '3と逆方向プライマー:5'GTAGTCCCAATGTAAGGGATAGCTG'3。

Materials and Methods: Beef meatballs were formulated with different concentrations of rat meat. Molecular detection of adulteration was initiated by DNA extraction of each cooked meatball formulation followed by PCR using a specific primer for mitochondrial DNA Cytochrome b gene of rat, which primer sequences, i.e., forward primer: 5'CATGGGGACGAGGACTATACTATG '3 and reverse primer: 5'GTAGTCCCAATGTAAGGGATAGCTG'3.

結果:

本研究では、PCR法が5%以上のラット肉の混入を検出できることを明らかにした。

Results: Our study showed that the PCR method is sensitive in detecting 5% or greater rat meat adulteration of cooked beef meatballs.

結論:

PCR法は、調理されたビーフミートボールのほとんどのラット肉の不純化を検出するために使用することができ、インドネシアの食品安全と宗教上の要件を保護するために敏感で効果的な手段を提供しています。

Conclusion: The PCR method can be used to detect most rat meat adulteration of cooked beef meatballs and offers a sensitive and effective means to protect food safety and religious requirements in Indonesia.

Copyright: © Suryawan, et al.