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Foods.2020 Jul;9(7). E878. doi: 10.3390/foods9070878.Epub 2020-07-03.

イオン化放射線による食品媒介性生物学的危害の制御

Control of Foodborne Biological Hazards by Ionizing Radiations.

  • Muhammad Tanveer Munir
  • Michel Federighi
PMID: 32635407 DOI: 10.3390/foods9070878.

抄録

イオン化放射線は、食品の安全性と品質を確保するために利用されています。この照射は、β線やガンマ線のイオンを利用して、処理物の温度を大幅に上昇させることなく、食品の腐敗害虫や微生物、それらの毒素を不活化または破壊するものである。一方、これらの生物に対するイオン化照射の有効性の決定には、様々な内在的要因および外在的要因が関与している。したがって、照射量は、照射の種類、基質、微生物に応じて推奨されている。しかし、照射に対する否定的な認識から、食品産業における照射の使用をめぐる論争が起きている。本原稿では、食品由来の生物学的危害を抑制し、保存性を向上させるための電離放射線の利用について述べた。第一に、放射線の特性と作用モードについて考察した。第二に、生物学的ハザードの放射線耐性に影響を与える外因性因子と内因性因子の役割について詳述した。この文献レビューでは、食品の安全性や劣化に関与する様々な微生物や害虫に対する放射線の影響の違いについても詳述した。最後に、食品分野における電離放射線の使用をめぐる論争とともに、規制状況と消費者の価値観について説明した。

Ionization radiations are used to ensure food safety and quality. This irradiation process uses ions of beta or gamma rays to inactivate or destroy the food spoilage pests, microorganisms and their toxins without significantly increasing the temperature of the treated product. Meanwhile, various intrinsic and extrinsic factors are involved in determining the efficacy of ionization irradiation against these organisms. Therefore, the dose of radiations is recommended according to the type of irradiation, substrate and microorganisms. However, controversies are surrounding the use of irradiations in the food industry due to a negative perception of irradiations. This manuscript described the use of ionization radiations to control the foodborne biological hazards and increase shelf life. Firstly, the characteristics and mode of action of irradiations were discussed. Secondly, the role of extrinsic and intrinsic factors influencing the radioresistance of biological hazards were elaborated. This literature review also detailed the differential effects of irradiations on different microorganisms and pests having a role in food safety and deterioration. Finally, the regulatory status and the consumer values along with the controversies surrounding the use of ionization irradiations in the food sector were explained.