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Nutrients.2020 Jul;12(7). E1985. doi: 10.3390/nu12071985.Epub 2020-07-03.

思春期における味覚の食品選択への影響-システマティックレビューとメタアナリシス

Impact of Taste on Food Choices in Adolescence-Systematic Review and Meta-Analysis.

  • Areej O Bawajeeh
  • Salwa A Albar
  • Huifeng Zhang
  • Michael A Zulyniak
  • Charlotte E L Evans
  • Janet E Cade
PMID: 32635385 DOI: 10.3390/nu12071985.

抄録

成人を対象とした研究では、味覚の知覚が食品の選択や摂取に影響を与え、それが健康に影響を与える可能性があると報告されている。しかし、思春期の若者についての対応するエビデンスは限られている。我々の目的は、思春期(平均年齢10-19.9歳)における味覚知覚が食品の選択嗜好や食事摂取に与える影響に関する現在のエビデンスをまとめることであった。系統的検索により、疾患のない青年期の食品選択に対する味覚の影響(表現型および/または遺伝子型マーカーを用いて)を評価した、2000年1月1日から2020年2月20日までに発表された13の論文、12の横断的研究、および1つのコホート研究が同定された。今回のレビューでの質的評価では、苦味に敏感な人は、苦味のある食べ物の嗜好性が低く、甘味のある食べ物の嗜好性が高いことが多いことが示された。苦味感受性に関する3つの研究のメタ分析では、苦味の強い人とそうでない人の間で苦味の強い野菜への嗜好性に差がないことが明らかになりました(標準化平均差(SMD)=0.04; 95% CI: -0.18, 0.26; 0.72)。全体的に、レビューに利用できる研究は限られていた。その結果、思春期の若者における味覚知覚と食物の選択または摂取との間に明確な関係は報告されていない。青年期の味覚知覚と食事摂取量との関連を評価するためには、より多くの研究が必要である。

Studies of adults report that perceived taste affects food choices and intake, which in turn may have an impact on health. However, corresponding evidence on adolescents is limited.  Our aim was to summarize current evidence of the impact of taste perception on food choice preferences or dietary intakes among adolescents (mean age 10-19.9 years). Systematic searches identified 13 papers, 12 cross-sectional and one cohort study published between 1 January 2000 to 20 February 2020 assessing the impact of taste (using phenotypic and/or genotypic markers) on food choices in adolescents without any disease conditions. Qualitative assessment in the current review indicated that individuals sensitive to bitter tastes often have a lower preference of bitter-tasting food and higher preference for sweet-tasting food. A meta-analysis of three studies on bitter-taste sensitivity revealed no difference in preference for bitter-tasting vegetables between bitter tasters and non-tasters (standardized mean difference (SMD) = 0.04; 95% CI: -0.18, 0.26; 0.72). Overall, a limited number of studies were available for review. As a result, we report no clear relationship between taste perception and food choices or intake in adolescents. More studies are needed to evaluate the link between adolescents' taste perceptions and dietary intake.