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日本語AIでPubMedを検索

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Molecules.2020 Jun;25(12). E2931. doi: 10.3390/molecules25122931.Epub 2020-06-25.

副産物からの生物活性フェノール化合物のグリーンで持続可能な価値化

Green and Sustainable Valorization of Bioactive Phenolic Compounds from By-Products.

  • Pedro Ferreira-Santos
  • Elisa Zanuso
  • Zlatina Genisheva
  • Cristina M R Rocha
  • José A Teixeira
PMID: 32630539 DOI: 10.3390/molecules25122931.

抄録

ヨーロッパでは、松林が最も長い森林の一つであることから、松の残材や副産物は、バイオエネルギー生産のためだけでなく、工業的にも関心の高い化合物の重要な供給源となっています。さらに、循環型経済の観点から、製材業の残材の価値化が望まれている。これまでに様々な抽出方法や溶媒が使用されてきたが、その結果、異なる成分の抽出物が得られ、その結果、異なる生理活性を持つようになってきた。最近では、超音波、マイクロ波、超臨界流体、加圧液、電場などの新しい技術が、グリーンケミストリーの原則に沿った生理活性化合物抽出のための有望な手段として登場している。マツの抽出物は、抗炎症作用、抗菌作用、抗神経変性作用、抗腫瘍作用、心臓保護作用などの生物学的特性があり、機能性食品、保存料としての食品添加物、栄養補助食品、医薬品、化粧品などの工業的応用が期待されていることから、研究者の注目を集めています。これらの生理活性の多くはフェノール化合物が担っている。しかし、マツ科植物の抽出物の個々のフェノール化合物については、文献にはあまり情報がない。本研究では、環境にやさしい技術を用いて、マツ科植物の残渣や副産物を再利用し、付加価値の高い生理活性化合物を工業用途に利用することを目的としている。

In Europe, pine forests are one of the most extended forests formations, making pine residues and by-products an important source of compounds with high industrial interest as well as for bioenergy production. Moreover, the valorization of lumber industry residues is desirable from a circular economy perspective. Different extraction methods and solvents have been used, resulting in extracts with different constituents and consequently with different bioactivities. Recently, emerging and green technologies as ultrasounds, microwaves, supercritical fluids, pressurized liquids, and electric fields have appeared as promising tools for bioactive compounds extraction in alignment with the Green Chemistry principles. Pine extracts have attracted the researchers' attention because of the positive bioproperties, such as anti-inflammatory, antimicrobial, anti-neurodegenerative, antitumoral, cardioprotective, etc., and potential industrial applications as functional foods, food additives as preservatives, nutraceuticals, pharmaceuticals, and cosmetics. Phenolic compounds are responsible for many of these bioactivities. However, there is not much information in the literature about the individual phenolic compounds of extracts from the pine species. The present review is about the reutilization of residues and by-products from the pine species, using ecofriendly technologies to obtain added-value bioactive compounds for industrial applications.