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Antioxidants (Basel).2020 Jul;9(7). E570. doi: 10.3390/antiox9070570.Epub 2020-07-01.

食事性抗酸化物質とパーキンソン病

Dietary Antioxidants and Parkinson's Disease.

  • Han-A Park
  • Amy C Ellis
PMID: 32630250 DOI: 10.3390/antiox9070570.

抄録

パーキンソン病(PD)は、脳の運動中枢である大脳基底核のドーパミン作動性ニューロンが枯渇することで起こる神経変性疾患です。米国では毎年約6万人がPDと診断されています。PDの直接の原因は様々であるが、活性酸素種(ROS)の産生亢進や細胞内の抗酸化防御機能の低下による酸化ストレス誘発性の神経細胞障害の蓄積は、細胞レベルで必ず発生する。ドーパミン作動性プロドラッグやアゴニストなどの医薬品は、PDの症状の一部を緩和することができる。しかし、現在のところ、PDの病態の進行を食い止める治療法はない。長く進行性の神経変性過程であるPDの性質上、PD病態を予防または遅延させるための戦略は、細胞内の酸化還元恒常性を改善するために抗酸化物質を豊富に含む食品を用いた食生活の改善などのライフスタイルの変化に適していると考えられる。本レビューでは、PDにおける酸化ストレスを増加させる細胞因子および遺伝的因子について考察する。また、ビタミンC、ビタミンE、カロテノイド、セレン、ポリフェノールを含む食事性抗酸化物質の神経保護的な役割についても、PDの病態を緩和する可能性のあるメカニズムとともに議論する。

Parkinson's disease (PD) is a neurodegenerative disorder caused by the depletion of dopaminergic neurons in the basal ganglia, the movement center of the brain. Approximately 60,000 people are diagnosed with PD in the United States each year. Although the direct cause of PD can vary, accumulation of oxidative stress-induced neuronal damage due to increased production of reactive oxygen species (ROS) or impaired intracellular antioxidant defenses invariably occurs at the cellular levels. Pharmaceuticals such as dopaminergic prodrugs and agonists can alleviate some of the symptoms of PD. Currently, however, there is no treatment to halt the progression of PD pathology. Due to the nature of PD, a long and progressive neurodegenerative process, strategies to prevent or delay PD pathology may be well suited to lifestyle changes like dietary modification with antioxidant-rich foods to improve intracellular redox homeostasis. In this review, we discuss cellular and genetic factors that increase oxidative stress in PD. We also discuss neuroprotective roles of dietary antioxidants including vitamin C, vitamin E, carotenoids, selenium, and polyphenols along with their potential mechanisms to alleviate PD pathology.