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日本語AIでPubMedを検索

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Int J Environ Res Public Health.2020 Jul;17(13). E4731. doi: 10.3390/ijerph17134731.Epub 2020-07-01.

乳がんの一次予防と食事。アンブレラレビュー。

Breast Cancer Primary Prevention and Diet: An Umbrella Review.

  • Alessandra Buja
  • Marco Pierbon
  • Laura Lago
  • Giulia Grotto
  • Vincenzo Baldo
PMID: 32630215 DOI: 10.3390/ijerph17134731.

抄録

多くの研究が発表されているが、文献から得られる有用なエビデンスをプールして、乳がん(BC)予防のための健康的な食事スタイルを促進するためのガイドラインや健康政策を作成したものはない。本研究では、これまでに得られたエビデンスを整理し、研究の質を慎重かつ批判的に分析することを目的とした。 アンブレラレビューとは、第二次研究、メタアナリシス、文献レビューのシステマティックレビューであるアンブレラレビュー法を採用した。 全48研究を検討した。32件のメタアナリシス、4件のプール解析、5件のシステマティックレビュー、7件の質的レビューである。総肉、赤肉や加工肉、グリセミック指数の高い食品、卵の摂取量が多いとBCのリスクが高くなるようである。その代わり、野菜など一部の食品はBCリスクと逆の関係にあるように思われる。あるメタアナリシスでは、柑橘類やキノコ類の摂取とBCとの間に逆相関があることが明らかになっている。カルシウム、葉酸、ビタミンD、リグナン、カロテノイドなどの一部の栄養素もBCリスクと逆相関があるようである。他の食事要素(例:多価不飽和脂肪酸、乳製品など)への暴露に関するエビデンスはまだ矛盾している。 栄養は人々のライフスタイルの中で最も修正可能な側面の1つであり、食事の選択は健康とがんのリスクに影響を与えうる。全体的に、健康的な食事スタイルを守ることは、BCのリスクの有意な減少と関連していると考えられる。

Many studies have been published, but none have pooled the useful evidence available in the literature to produce guidelines and health policies promoting healthy eating styles to prevent breast cancer (BC). The present study aimed to summarize the evidence produced to date, taking a judicious, critical approach to the quality of the studies analyzed. An umbrella review method was adopted, which is a systematic review of second-level studies, meta-analyses and literature reviews. In all, 48 studies were considered: 32 meta-analyses, 4 pooled analyses, 5 systematic reviews, and 7 qualitative reviews. A higher intake of total meat, or red or processed meats, or foods with a high glycemic index, or eggs would seem to be associated with a higher risk of BC. Some foods, such as vegetables, would seem instead to have an inverse association with BC risk. One meta-analysis revealed an inverse association between citrus fruit and mushroom consumption and BC. Some nutrients, such as calcium, folate, vitamin D, lignans and carotenoids, also seem to be inversely associated with BC risk. The evidence is still conflicting as concerns exposure to other dietary elements (e.g., polyunsaturated fatty acids, dairy foods). Nutrition is one of the most modifiable aspects of people's lifestyles and dietary choices can affect health and the risk of cancer. Overall, adhering to a healthy eating style may be associated with a significant reduction in the risk of BC.