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果実の発育・成熟期のリンゴと葉のポリフェノール含有量によって調節される抗酸化活性
Antioxidant Activity Modulated by Polyphenol Contents in Apple and Leaves during Fruit Development and Ripening.
PMID: 32630172 DOI: 10.3390/antiox9070567.
抄録
りんご(Borkh)は、健康に良いファイトケミカルを多く含むことで特に注目されています。本研究では,Ozark Gold,Starkinson,Kosztelaの果実およびOzark Goldの葉から抽出したエキスの抗酸化活性とポリフェノール化合物を調べた。液体クロマトグラフィー-質量分析計(LC-MS)および高圧液体クロマトグラフィー(HPLC)を用いてフェノール化合物を同定し、定量した。サンプルは,満開後 60 日,80 日,130 日,145 日の果実発育中に採取した。りんごフェノリックの濃度は、季節の初めに最も高く、果実の発達中に減少した。葉フェノリックは、採取期間中の全期間において果実よりも安定した濃度を示した。分析された5つのポリフェノール群のうち、リンゴの果実ではプロシアニジンが、葉ではジヒドロカルコンが優勢であった。ポリフェノールの濃度は、リンゴのOzark Gold、Starkinson、Kosztelaでは、それぞれ39.15、5.97、33.39 g/kg dw(満開後60日目に採取)から14.22、2.05、9.31 g/kg dw(満開後145日目に採取)に減少した。葉は、未熟な果実に比べてポリフェノール化合物の含有量と抗酸化能がはるかに高いことを特徴とした。2,2-アジノビス-(3-エチルベンゾチアゾリン-6-スルホン酸(ABTS)法および2,2-ジフェニルピクリルヒドラジル(DPPH)法で測定した抗酸化能は、リンゴが未熟で葉が若いときの方が高かった。これらの結果から、未熟な果実や葉は、高い抗酸化力を持つポリフェノールニュートラシューティカルズの製造に適した原料であることがわかりました。
Apples ( Borkh) are of particular interest for their high content of healthy phytochemicals. This study investigated the antioxidant activity and polyphenolic compounds of extracts from the fruits from Ozark Gold, Starkinson and Kosztela cultivars and additionally leaves from Ozark Gold cv. Phenolic compounds were identified and quantified by liquid chromatography- mass spectrometer (LC-MS) and high pressure liquid chromatography (HPLC). The samples were collected during fruit development at 60, 80, 130 and 145 days after full bloom. The concentration of apple phenolics was highest early in the season and decreased during fruit development. The leaf phenolics had a more steady level during all the period of collection than the fruits. Among the five groups of analyzed polyphenols, the procyanidins predominated in apple fruits and dihydrochalcones in leaves. The concentration of polyphenols decreased from 39.15, 5.97 and 33.39 g/kg dw (collected at 60 days after full bloom) to 14.22, 2.05 and 9.31 g/kg dw (collected at 145 days after full bloom) for apples Ozark Gold, Starkinson, Kosztela, respectively. The leaves characterized a much higher content of polyphenolic compounds and antioxidant capacity than unripe fruits. Antioxidant capacity measured by 2,2-azinobis-(3-ethyl-benzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) and 2,2-diphenyl-picrylhydrazyl (DPPH) methods was higher when the apple was unripe and the leaves were young. The results indicate that, unripe fruits and leaves are very good raw material for polyphenol nutraceutical production with high antioxidant potential.