あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
EFSA J.2020 Jan;18(1):e05975. EFS25975. doi: 10.2903/j.efsa.2020.5975.Epub 2020-01-10.

株DXL由来の食品酵素エンド-1,4-β-キシラナーゼおよびβ-グルカナーゼの安全性評価

Safety evaluation of the food enzyme endo-1,4-β-xylanase and β-glucanase from strain DXL.

  • Vittorio Silano
  • José Manuel Barat Baviera
  • Claudia Bolognesi
  • Pier Sandro Cocconcelli
  • Riccardo Crebelli
  • David Michael Gott
  • Konrad Grob
  • Evgenia Lampi
  • Alicja Mortensen
  • Gilles Rivière
  • Inger-Lise Steffensen
  • Christina Tlustos
  • Henk Van Loveren
  • Laurence Vernis
  • Holger Zorn
  • Boet Glandorf
  • Lieve Herman
  • Francesca Marcon
  • André Penninks
  • Andrew Smith
  • Margarita Aguilera-Gomez
  • Magdalena Andryszkiewicz
  • Davide Arcella
  • Ana Gomes
  • Natália Kovalkovičová
  • Yi Liu
  • Joaquim Maia
  • Claudia Roncancio Peña
  • Andrew Chesson
PMID: 32626505 PMCID: PMC7008894. DOI: 10.2903/j.efsa.2020.5975.

抄録

キシラーナーゼ(4-β-d-xylan xylanohydrolase、EC 3.2.1.8)およびβ-1,4連結に対して活性なグルカナーゼを有する食品酵素は、DSM Food Specialities B.V.によって非遺伝子組み換え菌株DXLを用いて製造された。この食品酵素は、醸造プロセスでの使用を意図しています。EFSA の包括的欧州食品データベースの最大使用量レベルと個々のデータに基づき、食物酵素-全有機固形物(TOS)への食餌曝露量は、1 日あたり最大 0.167 mg TOS/kg 体重(bw)と推定されています。遺伝子毒性試験では安全性の懸念は認められなかった。全身毒性はラットを用いた 90 日間の反復投与による経口毒性試験で評価した。パネルでは,最高用量である 199 mg TOS/kg bw/日で NOAEL(no observed adverse effect level)が確認されたが,これは推定された食事曝露量と比較して,少なくとも 1,100 の高い曝 露マージンが得られたことになる。特定されたキシラナーゼおよびβ-グルカナーゼのアミノ酸配列と既知のアレルゲンのアミノ酸配列との類似性を検索した。つのエンド-1,4-β-グルカナーゼおよび2つのエンド-1,4-β-キシラナーゼについては、一致するものは見つからなかった。しかし、3つ目のendo-β-1,4-グルカナーゼについては、検索の結果、3つのダニのタンパク質配列と一致しました。endo-1,4-β-キシラナーゼおよびβ-グルカナーゼに対するアレルギー反応の偶発例は、職場の呼吸器感作性のある人の吸入後に報告されているが、経口暴露後のキシラナーゼまたはβ-グルカナーゼに対するアレルギー反応は文献には報告されていない。パネルは、食事暴露によるアレルギー感作性と誘発反応のリスクを排除することはできないが、その可能性は低いと考えている。パネルは、提供されたデータに基づき、この食品酵素は意図された使用条件の下では安全性の懸念を生じさせないと結論付けた。

The food enzyme with xylanases (4-β-d-xylan xylanohydrolase, EC 3.2.1.8) and glucanases active against β-1,4 linkages is produced with the non-genetically modified fungus strain DXL by DSM Food Specialities B.V. The food enzyme is intended to be used in brewing processes. Based on the maximum use level and individual data from the EFSA Comprehensive European Food Database, dietary exposure to the food enzyme-Total Organic Solids (TOS) was estimated to be up to 0.167 mg TOS/kg body weight (bw) per day. Genotoxicity tests did not raise a safety concern. The systemic toxicity was assessed by means of a repeated dose 90-day oral toxicity study in rats. The Panel identified a no observed adverse effect level (NOAEL) at the highest dose of 199 mg TOS/kg bw per day that, compared with the estimated dietary exposure, results in a high Margin of Exposure of at least 1,100. Similarity of amino acid sequences of the identified xylanases and β-glucanases to those of known allergens was searched. No matches were found for two endo-1,4-β-glucanases and two endo-1,4-β-xylanases. However, for a third endo-β-1,4-glucanase the search resulted in matches with three mite protein sequences. While incidental cases of allergic reactions to endo-1,4-β-xylanases and β-glucanases have been reported after inhalation in respiratory sensitised individuals in the workplace, no allergic reactions to xylanases or β-glucanases have been reported in the literature after oral exposure. The Panel considered that, the risk of allergic sensitisation and elicitation reactions by dietary exposure cannot be excluded, but the likelihood for this to occur is considered to be low. Based on the data provided, the Panel concluded that this food enzyme does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use.

© 2020 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.