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日本語AIでPubMedを検索

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PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
EFSA J.2019 Oct;17(10):e05826. EFS25826. doi: 10.2903/j.efsa.2019.5826.Epub 2019-10-17.

遺伝子組換え(株DP-Nzt55)由来の食品酵素4-フィターゼの安全性評価

Safety evaluation of the food enzyme 4-phytase from a genetically modified (strain DP-Nzt55).

  • Vittorio Silano
  • José Manuel Barat Baviera
  • Claudia Bolognesi
  • Pier Sandro Cocconcelli
  • Riccardo Crebelli
  • David Michael Gott
  • Konrad Grob
  • Evgenia Lampi
  • Alicja Mortensen
  • Gilles Rivière
  • Inger-Lise Steffensen
  • Christina Tlustos
  • Henk Van Loveren
  • Laurence Vernis
  • Holger Zorn
  • Boet Glandorf
  • Lieve Herman
  • Jaime Aguilera
  • Magdalena Andryszkiewicz
  • Yi Liu
  • Andrew Chesson
PMID: 32626125 PMCID: PMC7008902. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5826.

抄録

食品酵素ミオイノシトール-ヘキサキスホスフェート4-ホスホヒドロラーゼ(4-phytase、EC 3.1.3.26)は、Danisco US Inc.社の遺伝子組換えDP-Nzt55を用いて生産されている。この生産株には既知の抗菌抵抗性遺伝子が含まれている。しかし、食品酵素中に生菌細胞や生産株の組換えDNAが存在しないことから、そのリスクはないと考えられる。本発明の4-フィターゼは、蒸留アルコール製造に使用することを目的としている。全有機固形分の残留量は蒸留により除去されるため(99%以上)、毒性データは必要ないと考えられ、食餌曝露量は計算されなかった。アミノ酸配列と既知のアレルゲンのアミノ酸配列との類似性を検索したが、一致するものはなかった。パネルは、意図された使用条件の下では、食事暴露によるアレルギー感作や誘発反応のリスクは除外できると判断した。パネルは、提供されたデータに基づき、この食品酵素は意図された使用条件の下では安全性の懸念を生じさせないと結論付けた。

The food enzyme Myo-inositol-hexakisphosphate 4-phosphohydrolase (4-phytase, EC 3.1.3.26) is produced with a genetically modified DP-Nzt55 by Danisco US Inc. The production strain contains a known antimicrobial resistance gene. However, based on the absence of viable cells and recombinant DNA of the production strain in the food enzyme, this is not considered to be a risk. The 4-phytase is intended to be used in distilled alcohol production. Since residual amounts of total organic solids are removed by distillation (> 99%), toxicological data were not considered necessary and dietary exposure was not calculated. Similarity of the amino acid sequence to those of known allergens was searched and no matches were found. The Panel considered that, under the intended conditions of use, the risk of allergic sensitisation and elicitation reactions by dietary exposure can be excluded. Based on the data provided, the Panel concluded that this food enzyme does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use.

© 2019 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.