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J Oral Rehabil.2020 Jul;doi: 10.1111/joor.13044.Epub 2020-07-03.

健康なヒトにおける咀嚼時の嚥下誘発におけるボーラスの特性の個人差

Inter-individual variation of bolus properties in triggering swallowing during chewing in healthy humans.

  • Rumiko Maeda
  • Eri Takei
  • Kayoko Ito
  • Jin Magara
  • Takanori Tsujimura
  • Makoto Inoue
PMID: 32621336 DOI: 10.1111/joor.13044.

抄録

背景:

健康なヒトでも咀嚼行動には大きなばらつきがある。本研究では、咀嚼時のボーラスのレオロジー特性に個人差があることを明らかにすることを目的とした。また,嚥下閾値が個人間で一貫しているかどうか,嚥下時のボーラス特性の違いが嚥下運動に影響を与えるかどうかを検討した.

BACKGROUND: There is a wide variation of chewing behaviors even in healthy humans. The present study was aimed to clarify how the rheological properties of the bolus during chewing is different among individuals. We also investigated if the swallowing threshold was consistent among the individuals and if the difference in the bolus properties at the swallowing affected swallowing movement.

方法:

健康なボランティア29名に8gの蒸し米を摂取させた。最初に飲み込むまでの時間で定義された咀嚼時間に基づいて、参加者には食べ物を咀嚼した後、吐き出すか、飲み込むかのいずれかを、咀嚼時間の50%、100%、150%で行ってもらった。7名のボランティアにおいて、最大噛む力を測定した。

METHODS: Twenty-nine healthy volunteers were asked to ingest 8 g of steamed rice. Based on the chewing duration defined by the time until first swallow, participants were asked to chew the food, then either spit it out, or swallow it, at 50%, 100% and 150% of chewing duration. In seven volunteers, the maximum bite force was measured.

結果:

ボーラスの硬さは記録中に徐々に低下した。咀嚼時間には大きなばらつきがあったが、個々の咀嚼時間の違いにかかわらず、時間と硬さの間には有意な負の相関が見られた。ボーラスの凝集性は100%の時点では変化せず,その後わずかではあるが有意な増加が見られた.咀嚼時間とボーラスの粘着性の間には有意な相関はなかった。嚥下に関連したSupraおよびInfra EMGのバーストは、咀嚼持続時間やボーラスの特性とは関連しておらず、咀嚼持続時間は嚥下機能に影響を与えなかった。

RESULTS: The hardness of the bolus gradually decreased throughout recording. Although the chewing duration varied widely, there was a significant negative correlation between time and hardness, regardless of the difference in individual chewing duration. The cohesiveness of the bolus was unchanged at the 100% time point, followed by a slight but significant increase. There was no significant correlation between the chewing duration and adhesiveness of the bolus. Swallowing-related bursts of Supra and Infra EMGs were not related to the chewing duration or bolus properties, and chewing duration did not affect swallowing function.

結論:

その結果,咀嚼時のボーラスの硬さや凝集性などの特性は,単に咀嚼時間に依存しており,ボーラスの特性の違いは嚥下開始や嚥下運動に影響を与えないことが示唆された。

CONCLUSION: The current results suggest that the bolus properties such as the hardness and cohesiveness during chewing is just dependent on the chewing duration and the difference in the bolus properties does not affect the swallowing initiation and movement.

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