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Eur J Clin Nutr.2020 Jul;10.1038/s41430-020-0674-8. doi: 10.1038/s41430-020-0674-8.Epub 2020-07-03.

中国における数十年にわたる栄養の変遷と関連する健康上の課題

Nutrition transition and related health challenges over decades in China.

  • Lina Huang
  • Zhihong Wang
  • Huijun Wang
  • Liyun Zhao
  • Hongru Jiang
  • Bing Zhang
  • Gangqiang Ding
PMID: 32620907 DOI: 10.1038/s41430-020-0674-8.

抄録

開国以来、中国の経済は継続的かつ急速に発展してきた。社会の発展を形作るために様々な経済・教育・健康政策が実施されてきたが、その結果、中国人の食生活や関連する栄養失調の問題に大きな影響を与えているのではないかと考えられる。本レビューの目的は、中国人成人の食事摂取量、栄養状態、およびその後の健康上の課題の長期的な傾向を総合的に検討することであった。データソースは、主に1982年、1992年、2002年、2010-2012年の中国国民栄養調査(CNNS)と報告書と1989-2015年の中国健康と栄養調査(CHNS)であった。数十年の間に、穀物や野菜の摂取量が減少し、豚肉を中心とした動物性食品の摂取量が増加したことを特徴とする中国の成人の食事構造に大きな変化があった。卵、魚、乳製品の摂取量は低レベルで、時間の経過とともにわずかに増加しています。食用油と食塩の消費量は、推奨値を大幅に上回っています。脂肪とエネルギーの摂取量の大きな割合と「隠れた飢餓」が依然として顕著であった。栄養不足にもかかわらず、関連疾患については若干の改善が見られたが、太りすぎと肥満が顕著な問題となっており、成人の有病率は1982年の16.4%と3.6%から2012年にはそれぞれ30.1%と11.9%に増加している。結論として、このレビューでは、中国における栄養と栄養不良の状態に関するいくつかの顕著な問題、特に栄養不良と栄養過多の二重の課題に光を当てています。中国における栄養特性の動的モニタリングは強化されるべきであり、栄養を改善するための効果的な戦略は、国家、社会、家族、および個人レベルで対象とする必要がある。

Since the Opening of China, the country's economy has continuously and rapidly improved. Various economic, educational, and health policies have been implemented to shape the development of society, which may have greatly affected the Chinese diet and related malnutrition issues. The objective of the present review was to comprehensively review long-term trends in dietary intakes, nutrition status, and subsequent health challenges among Chinese adults. The data sources were mainly the 1982, 1992, 2002, and 2010-2012 China National Nutrition Surveys (CNNS) and reports and the 1989-2015 China Health and Nutrition Survey (CHNS). Over decades, there have been significant changes in the dietary structure of Chinese adults, characterized as decreased intake of cereals and vegetables and increased intake of animal foods with pork dominating. Intakes of eggs, fish, and dairy has reminded at a low level, with only a small increase over time. Consumption of cooking oil and salt was substantively far above the recommendations. A great proportion of fat-to-energy intake and "hidden hunger" was still prominent. Despite nutrition deficiency, there have been some modest improvements in related diseases, but overweight and obesity has become a prominent issue, with the prevalence in adults increasing from 16.4% and 3.6% in 1982 to 30.1% and 11.9% in 2012, respectively. In conclusion, this review sheds light on some salient problems with nutrition and malnutrition status in China, especially the dual challenges of undernutrition and overnutrition. Dynamic monitoring of nutritional characteristics in China should be strengthened, and effective strategies to improve nutrition need to be targeted at the national, societal, family, and individual levels.