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Public Health Nutr.2020 Jun;:1-8. S1368980020000786. doi: 10.1017/S1368980020000786.Epub 2020-06-17.

ブラジル南部の都市で生産されたポルトガルロールのナトリウムおよび塩分含有量:実験室分析、食品表示および栄養基準の比較

Sodium and salt content of Portuguese rolls produced in a city of southern Brazil: a comparison of laboratory analysis, food labelling and nutrition standards.

  • G L Bernardo
  • T B Inoue
  • D A Höfelmann
  • C H Feldman
  • M B Veiros
PMID: 32618554 DOI: 10.1017/S1368980020000786.

抄録

目的:

ラベル、実験室分析、国際的なガイドラインの中で塩分とNaの量を比較し、パンのNa含有量を分析する。

OBJECTIVE: To analyse the Na content of bread by comparing the amount of salt and Na among the label, laboratory analysis and international guidelines.

デザイン:

選ばれた10のパン屋から無作為に選ばれた3239個のパンサンプルが提供され、その場で計量された。分析のために、各パン屋から3つのサンプルを取り出した(30サンプル)。パンの製造状況を観察し、成分ラベルを照会して塩分量を決定し、実験室での分析との比較に使用した。Naの分析には、炎光光度法と塩化物の分析法を利用した。実験結果は、Na消費に関する9つの異なる国際栄養ガイドラインと比較された。

DESIGN: Ten selected bakeries provided 3239 randomly selected samples of bread, which were weighed on-site. Triplicate samples were retrieved from each bakery (thirty samples) for analysis. Bread production was observed, and ingredient labels were queried to determine salt weights, which were used for comparison with the laboratory analysis. Flame photometry and the method for chlorides were utilised for analysing Na. Laboratory findings were compared to nine different international nutritional guidelines for Na consumption.

設定:

ブラジル南部のフロリアノポリス。

SETTING: Florianopolis, south of Brazil.

参加者:

地元でポルトガルのロールパンを生産している90の独立したパン屋を調査し、都合の良い10のパン屋からロールパンを取り出し、さらなる分析を行った。

PARTICIPANTS: Ninety independent bakeries locally producing Portuguese rolls were queried; rolls from ten conveniently selected bakeries were retrieved for further analysis.

結果:

ロールの平均重量は 50-2 ± 5-3 g であり、実験室分析およびラベル分析によるロールあたりの平均食塩量(g)は、それぞれ 0-69 ± 0-0 および 0-62 ± 0-1 g であった。栄養素ラベルに報告されたNa(mg)の平均レベル(478-2 ± 93-4/100 g)は、実験室分析(618-2 ± 73-8/100 g)よりも有意に低かった、P < 0-001。100gあたりのロールの単位重量(P≦0-001)と生産形態を考慮すると、製パン所で生産されたロール中のNaには差があった。平均した2単位のロールパンの消費量は、ブラジルのガイドラインである子供の1日のNa量の51-7%と大人の31%に相当した。

RESULTS: The average weight of the rolls was 50·2 ± 5·3 g. The average amount of salt (g) per roll, by laboratory and label analyses, was 0·69 ± 0·0 and 0·62 ± 0·1 g, respectively. The mean level of Na (mg) reported on nutrient labels (478·2 ± 93·4/100 g) was significantly lower than by laboratory analysis (618·2 ± 73·8/100 g), P < 0·001. There was a difference for Na in rolls produced in the bakeries considering the unit weight of rolls (P ≤ 0·001) per 100 g (P = 0·026) and the mode of production. The consumption of two averaged units of rolls was equivalent to 51·7 % of the Brazilian guideline daily amount for Na for children and 31 % for adults.

結論:

栄養表示はNa値を過小評価していた。この研究は、ブラジルにおけるパンのNa値のモニタリングの重要性を強化するものである。

CONCLUSIONS: The nutrient labels underreported Na values. This study strengthens the importance of monitoring Na of breads in Brazil.