あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Anim Physiol Anim Nutr (Berl).2020 Jul;doi: 10.1111/jpn.13410.Epub 2020-07-02.

グアニジノ酢酸の食事摂取は、成長仕上期の子豚の枝肉特性、肉質、筋繊維形質を改善した

Dietary guanidinoacetic acid supplementation improved carcass characteristics, meat quality and muscle fibre traits in growing-finishing gilts.

  • Zhengpeng Zhu
  • Changsong Gu
  • Shengdi Hu
  • Bin Li
  • Xiangfang Zeng
  • Jingdong Yin
PMID: 32618065 DOI: 10.1111/jpn.13410.

抄録

この研究は、グアニジノ酢酸(GAA)が成長仕上期子豚の成長成績、枝肉特性、肉質、筋繊維形質に及ぼす影響を評価することを目的としています。300頭の雌のPIC豚を無作為に2つの治療法(30.10±2.94kg)に分け、100日間の試験のためにそれぞれ25の6つのレプリケートとしました。飼料は、対照飼料と450mg/kgのGAAで強化した対照飼料の2つの投与群から構成され、各投与群の生育成績を評価した。生育成績は各段階で評価した。枝肉特性と肉質は最終段階で決定した。実験期間中は飼料と水を自由に与えた。その結果、GAA は生育成績に影響を与えないことが示された(p>0.05)。GAAを投与した場合、LM筋重量が増加しただけでなく、せん断力、b*値、ドリップロスが減少した(p<0.05)。下顎脂肪指数はGAAにより低下した(p<0.05)。GAAはLM筋の筋繊維断面積と繊維径を低下させ、ミオシン重鎖(MyHC) I mRNA発現をアップレギュレートした(p<.05)。結論として、GAA は筋繊維の特性を変化させ、仕上げ用子豚の下顎脂肪指数を低下させることで、枝肉特性と肉質を改善することができる。

This study was designed to evaluate the effects of guanidinoacetic acid (GAA) on growth performance, carcass characteristics, meat and muscle fibre traits of growing-finishing gilts. 300 female PIC pigs were randomly divided (30.10 ± 2.94 kg) into 2 treatments with 6 replicates of 25 each for a 100-day trial. Two dietary treatments were comprised of a control diet and a control diet fortified with 450 mg/kg GAA. Growth performance was evaluated for each phase. Carcass characteristics and meat quality were determined at last phase. Gilts had free access to feed and water during the experiment. The result indicated that GAA did not affect growth performance (p > 0.05). GAA not only increased longissimus dorsi (LM) muscle weight but also decreased its shear force, b*value and drip loss (p < 0.05). Mandibular fat index was decreased by GAA (p < 0.05). GAA upregulated myosin heavy chain (MyHC) I mRNA expression with lower myofibre cross-sectional area and fibre diameter in LM muscle (p < .05). In conclusion, GAA can improve carcass characteristics and meat quality by changing muscle fibre characteristics and reducing mandibular fat index in finishing gilts.

© 2020 Blackwell Verlag GmbH.