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発酵ナカイを含む混合物がモノヨードアセテート投与ラットの膝関節の変形性関節症を改善することを明らかにした
A Mixture Containing Fermented Nakai Ameliorates Osteoarthritis in Knee Joints of Monoiodoacetate-Injected Rats.
PMID: 32614635 DOI: 10.1089/jmf.2019.4552.
抄録
ヨード酢酸ナトリウム(MIA)誘発性変形性関節炎動物モデルにおいて、発酵ナカイ(FS)を含む混合物の効果を実証した。ラットの関節軟骨内のミネラル化、同化・異化因子、サイトカイン量をMIA投与後に測定した。その結果、メチルスルホニルメタン(ポジティブコントロール)とFS(FS 100mg/kg体重[b.w.]、FS 300mg/kg体重[b.w.])の食事補給は、膝関節の病理学的変化を効果的に抑制し、建築学的パラメータとミネラル化パラメータの変化を抑制することがわかった。また、MIA誘発性変形性膝関節症では、FSの栄養補給により、血清中のプロスタグランジンE2(PGE2)や炎症性サイトカイン、関節軟骨中のマトリックスメタロプロテアーゼ(MMP)-3やMMP-7などの異化因子が減少していた。以上の結果から、FSは変形性関節症の治療法の開発に利用できる可能性が示唆された。
We demonstrated the effect of a mixture containing fermented Nakai (FS) in the context of a monosodium iodoacetate (MIA)-induced osteoarthritis animal model. The mineralization, anabolic and catabolic factors, and the amount of cytokines within the articular cartilage of rats were measured after administration of MIA. We found that dietary supplementation with methylsulfonylmethane (positive control) and FS (FS 100 mg/kg body weight [b.w.] and FS 300 mg/kg b.w.) effectively suppressed pathological changes in the knee joint and inhibited changes in the architectural and mineralization parameters. In addition, prostaglandin E2 (PGE2) and proinflammatory cytokines in the serum and catabolic factors, including matrix metalloproteinase (MMP)-3 and MMP-7 in articular cartilage, were decreased by dietary supplementation with FS in MIA-induced osteoarthritis. Based on these findings, we suggest that FS can be used for the development of potential therapies for osteoarthritis.