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日本語AIでPubMedを検索

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J. Nutr. Sci. Vitaminol..2020;66(3):270-277. doi: 10.3177/jnsv.66.270.

市販の ELISA キットを用いた大豆加工食品中の大豆β-コングリシニン測定のための前処理プロトコールの開発

Development of Pretreatment Protocols for Determination of Soybean β-Conglycinin in Processed Soybean Foods Using Commercial ELISA Kits.

  • Tatsuya Moriyama
  • Erika Yano
  • Nobuhiro Zaima
  • Keiko Miyazaki
  • Kou Shirotsuki
  • Aki Sato
  • Makoto Sawaguchi
PMID: 32612090 DOI: 10.3177/jnsv.66.270.

抄録

β-コングリシニンは大豆の主要な貯蔵タンパク質である。このタンパク質のトリグリセリド低下作用は、前臨床動物モデルやヒト臨床試験で実証されており、機能性食品素材として実用化が可能であることが示唆されている。しかし、現在までにβ-コングリシニンを定量するための正確で簡便なアッセイ法はない。本研究では、タンパク質を抽出する前に、試料を米粉粉末と混合して前処理を行った。次に、任意の汚染大豆残渣に存在しうるアレルゲンを検出するために、市販のELISAキットを使用した。これにより、いくつかの大豆加工食品中のβ-コングリシニン含量を正確かつ再現性の高い定量が可能となった。

β-Conglycinin is the major storage protein in soybeans. Pre-clinical animal models and human clinical studies have demonstrated the triglyceride-lowering effect of this protein, suggesting that it could be put into practical use as a functional food material. To date, however, there are no accurate and simple assays for quantification of β-conglycinin. In this study, samples were pretreated by mixing them with rice flour powder prior to extraction of proteins. Then, we used commercially available ELISA kits for detection of allergens that could be present in any contaminating soybean residue. This enabled accurate and highly reproducible quantitation of β-conglycinin content in several processed soybean foods.