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J Microbiol Immunol Infect.2020 Jun;S1684-1182(20)30150-X. doi: 10.1016/j.jmii.2020.06.009.Epub 2020-06-27.

スリランカのベテルキードチューワーにおける口腔内細菌叢の変化。

Alteration of oral flora in betel quid chewers in Sri Lanka.

  • Osamu Uehara
  • Daichi Hiraki
  • Yasuhiro Kuramitsu
  • Hirofumi Matsuoka
  • Rie Takai
  • Mari Fujita
  • Fumiya Harada
  • Durga Paudel
  • Shuhei Takahashi
  • Koki Yoshida
  • Malsantha Muthumala
  • Hiroki Nagayasu
  • Itsuo Chiba
  • Yoshihiro Abiko
PMID: 32611503 DOI: 10.1016/j.jmii.2020.06.009.

抄録

背景:

ベテルクイド咀嚼は、東南アジア諸国では歯周病、口腔癌、前癌病変などの口腔疾患の重要な危険因子として知られている。しかし、口腔内細菌叢の異常は、口腔がん、前がん病変、歯周病などのベテルキード関連口腔疾患に関連している可能性がありますが、その口腔内細菌叢の変化については、これまでほとんど知られていませんでした。これらの変化を明らかにするために、スリランカのベテルキッド咀嚼者(BQC)と非咀嚼者(NC)の口腔内細菌叢を分析した。

BACKGROUND: Betel quid chewing is known as a crucial risk factor for oral diseases such as periodontal diseases, oral cancer, and precancerous lesions in Southeast Asian countries. Although abnormal oral bacterial flora may be linked to betel quid related-oral diseases such as oral cancer, precancerous lesions, and periodontal diseases, little information is available on alterations of their oral flora thus far. To identify these alterations, we analyzed the oral flora in betel quid chewers (BQC) and non-chewers (NC) in Sri Lanka.

方法:

BQCとNCの口内スワブから得られたサンプルを次世代シーケンサーで解析した。データはQIIMEソフトウェアパッケージを用いて処理・分析した。統計解析にはMann-Whitney U検定およびPermutational multivariate analysis of varianceを用いた。P値"Zs_A0"<"Zs_A0"0.05は統計的に有意であると考えられた。

METHODS: Samples obtained from buccal swabs of BQC and NC were analyzed with a next generation sequencer. Data were processed and analyzed using the QIIME software package. Mann-Whitney U test and Permutational multivariate analysis of variance were used for statistical analyses. P values < 0.05 were considered to be statistically significant.

結果:

BQCでは、Actinomyces、Tannerella、Prevotellaを含む歯周病原体の割合がNCよりも高かった(P"Zs_A0"<"Zs_A0"0.05)が、Streptococcus、Lautropia、Actinobacillusを含むカリオ原性病原体の割合はNCよりも低かった(P"Zs_A0"<"Zs_A0"0.05)。シャノン指数とPD Whole treeはBQCとNCの間で統計的に有意な差が認められた(P"Zs_A0"<"Zs_A0"0.05)。PCoA分析ではBQCとNCで異なるクラスタが検出された(P"Zs_A0"<"Zs_A0"0.05)。

RESULTS: In BQC, the proportion of periodontal pathogens including Actinomyces, Tannerella, and Prevotella was higher than that in NC (P < 0.05), while the proportion of cariogenic pathogens including Streptococcus, Lautropia, and Actinobacillus was lower than that in NC (P < 0.05). A statistically significant difference in Shannon index and PD Whole tree was observed between BQC and NC (P < 0.05). PCoA analysis detected different clusters in BQC and NC (P < 0.05).

結論:

その結果、ベテルクイドを噛むことで口腔内フローラが有意に変化することが示唆された。適切な口腔ケアを行うことで、BQCが細菌性病原体に関連した口腔疾患を発症するのを防ぐことができる可能性があります。

CONCLUSION: The results suggested that betel quid chewing significantly altered oral flora. Adequate oral health care may help prevent BQC from developing bacterial pathogen-related oral diseases.

Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.