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日本語AIでPubMedを検索

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Antibiotics (Basel).2020 Jun;9(7). E365. doi: 10.3390/antibiotics9070365.Epub 2020-06-29.

食品サンプルから分離されたサルモネラ血清菌の抗菌薬感受性試験。5年間のモニタリング(2015年~2019年)

Antimicrobial Susceptibility Testing for Salmonella Serovars Isolated from Food Samples: Five-Year Monitoring (2015-2019).

  • Maria Francesca Peruzy
  • Federico Capuano
  • Yolande Thérèse Rose Proroga
  • Daniela Cristiano
  • Maria Rosaria Carullo
  • Nicoletta Murru
PMID: 32610532 DOI: 10.3390/antibiotics9070365.

抄録

細菌株間の抗菌抵抗性に関する最新データの継続的な収集と分析は、この問題のサーベイランスに不可欠な中核をなすものである。本研究では、2015~2019年に食品から分離されたセロバーの抗菌薬耐性の発生状況を調査することを目的とした。39種のセロバーに属する合計178株を10種の抗菌薬に対して検査した。テトラサイクリン(=53.9%)、シプロフロキサシン(=47.2%)、アンピシリン(=44.4%)、ナリディクス酸(=42.7%)、トリメトプリム-スルファメトキサゾール(=38.8%)に高い割合で耐性を示した。抗生物質に対する耐性率は,Infantis株が最も高かった.家禽、豚肉、ウシから分離された株の高い割合は、少なくとも1種または2種の抗菌薬に対して耐性を示した。また,軟体動物の貝類から分離された耐性菌や多剤耐性(MDR)菌も記録されているが,家禽,豚肉およびウシから分離された耐性菌の出現率は,家禽,豚肉およびウシについて報告された耐性菌の出現率と比較して有意に低かった.本研究で報告された高レベルの耐性株は、公衆衛生上の潜在的なリスクを示している。したがって、食品業界では、食品中の耐性菌の蔓延を防ぐために、さらなる衛生管理と抗生物質管理の実践を検討する必要があります。

The continuous collection and analysis of updated data on the antimicrobic resistance among bacterial strains represent the essential core for the surveillance of this problem. The present work aimed to investigate the occurrence of antimicrobial resistance among serovars isolated in foods in 2015-2019. A total of 178 strains belonging to 39 serovars were tested against 10 antimicrobials. High proportions of isolates were resistant to tetracycline ( = 53.9%), ciprofloxacin ( = 47.2%), ampicillin ( = 44.4%), nalidixic acid ( = 42.7%), and trimethoprim-sulfamethoxazole ( = 38.8%). Different resistance rates were recorded among the different serotypes of and Infantis, exhibited the highest resistance to antibiotics. A high percentage of strains isolated from poultry, pork, and bovine were resistant to at least one or two antimicrobials. Resistant and multidrug-resistant (MDR) strains were also recorded among the isolates from molluscan shellfish; however, the occurrence of resistant strains isolated from this source was significantly lower compared with those reported for poultry, pork, and bovine. The high levels of resistance reported in the present study indicate a potential public health risk. Consequently, additional hygiene and antibiotic stewardship practices should be considered for the food industry to prevent the prevalence of in foods.