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Environ. Toxicol. Pharmacol..2020 Jun;80:103452. S1382-6689(20)30128-9. doi: 10.1016/j.etap.2020.103452.Epub 2020-06-28.

酢酸ナトリウムによる尿酸および乳酸産生の抑制は、フルクトース-インスリン抵抗性妊娠ラットにおける肝トリグリセリド蓄積を改善する

Suppression of uric acid and lactate production by sodium acetate ameliorates hepatic triglyceride accumulation in fructose-insulin resistant pregnant rats.

  • Adewumi O Oyabambi
  • Kehinde S Olaniyi
  • Ayodele O Soladoye
  • Lawrence A Olatunji
PMID: 32610186 DOI: 10.1016/j.etap.2020.103452.

抄録

果糖の高摂取は、脂質、尿酸、乳酸のホメオスタシスの異常と関連している。しかし、通常、妊娠中は果糖加糖飲料の摂取は規制されていない。妊娠中の高果糖摂取による代謝効果に対する短鎖脂肪酸(アセテート)の影響は知られていない。我々は、アセテートが尿酸や乳酸の産生を抑制することで、妊娠フルクトース誘発性肝トリグリセリド(TG)蓄積を抑制するのではないかと仮説を立てた。妊娠したウィスターラットを3群(n = 6/群)に無作為に分け、飲料水(CON)、10%(w/v)果糖飲料(FRU)と10%(w/v)果糖と200 mg/kg(w/w; p.o.)酢酸ナトリウム(FRU + ACE)を毎日19日間摂取させた。フルクトース摂取により、体重増加、肝臓重量、体液摂取量、内臓脂肪、インスリン抵抗性、空腹時血糖値、インスリン、血漿および肝TG、総コレステロール、遊離脂肪酸、脂質過酸化、アデノシンデアミナーゼ、キサンチンオキシダーゼ、尿酸、乳酸、乳酸脱水素酵素、および肝障害マーカー酵素が増加した。しかし、妊娠期の高果糖摂取は、血漿および肝のグルコース-6-リン酸デヒドロゲナーゼ(G6PD)依存性抗酸化バリア、アデノシンおよび食物摂取量の低下をもたらした。水分摂取量と食物摂取量を除くすべてのこれらの効果は、酢酸ナトリウムによって軽減された。これらの結果は、母親のフルクトースを豊富に含む飲料は、摂動されたグルコース、尿酸、乳酸ホメオスタシス、およびG6PD依存性抗酸化バリアに関連付けられている肝TG蓄積を引き起こすであろうことを示しています。これらの結果はまた、アセテートが尿酸および乳酸産生を阻害することにより、妊娠フルクトース誘発性TG蓄積に対して肝臓を保護することを示しています。このように、アセテートは高尿酸血症および高乳酸血症関連疾患の治療に有用である可能性があります。

High fructose intake has been associated with perturbed lipid, uric acid and lactate homeostasis. However, consumption of fructose-sweetened beverages is not usually regulated during pregnancy. The effect of short-chain fatty acid (acetate) on the metabolic effects of high fructose intake during pregnancy is not known. We hypothesized that acetate prevents gestational fructose-induced hepatic triglyceride (TG) accumulation by suppressing uric acid and lactate production. Pregnant Wistar rats were randomly separated into three groups (n = 6/group) receiving drinking water (CON), 10 % (w/v) fructose drink (FRU) and 10 % (w/v) fructose with 200 mg/kg (w/w; p.o.) sodium acetate (FRU + ACE) daily for nineteen days. Fructose intake resulted in increased body weight gain, liver weight, fluid intake, visceral fat, insulin resistance, fasting blood glucose, insulin, plasma and hepatic TG, total cholesterol, free fatty acid, lipid peroxidation, adenosine deaminase, xanthine oxidase, uric acid, lactate, lactate dehydrogenase, and liver injury marker enzymes. However, gestational high fructose intake led to depressed plasma and hepatic glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD)-dependent antioxidant barrier, adenosine and food intake. All these effects except water intake and food intake were abated by sodium acetate. These results demonstrate that maternal fructose-enriched drink would cause hepatic TG accumulation that is associated with perturbed glucose, uric acid, lactate homeostasis, and G6PD-dependent antioxidant barrier. These results also demonstrate that acetate protects the liver against gestational fructose-induced TG accumulation by inhibiting uric acid and lactate production. Thus, acetate may be useful in the treatment of hyperuricemia- and hyperlactatemia-related disorders.

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