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Huan Jing Ke Xue.2020 May;41(5):2050-2056. doi: 10.13227/j.hjkx.201908063.

北京の代表的な飲食店の排気中の調理ヒューム、微粒子、非メタン炭化水素の汚染特性

[Pollution Characteristics of Cooking Fumes, Particulates, and Non-methane Hydrocarbons in the Exhaust of Typical Beijing Restaurants].

  • Wan-Qing He
  • Tian-Yi Wang
  • Xia Shao
  • Lei Nie
  • Ai-Jun Shi
PMID: 32608822 DOI: 10.13227/j.hjkx.201908063.

抄録

北京のケータリング業界の大気汚染排出濃度と全体の排出レベルを把握し、ケータリング業界の汚染防止対策の目標策定のための基礎を提供するために、本研究では北京の代表的なケータリング企業を選んで調査を行った。現地での測定・試験期間中のコンロの使用状況と合わせて、調理ヒューム、微粒子、非メタン炭化水素(NMHC)の排出濃度と、各タイプのケータリング企業におけるそれらの関係を分析し、北京のケータリング業界における大気汚染物質の排出量を推定した。その結果、典型的なケータリング企業の調理ヒューム、微粒子、NMHCの平均濃度はそれぞれ(2.91±5.52)、(9.25±10.02)、(12.72±11.38)mg-mであった。これらはいずれも北京市の排出基準を超えている。典型的なケータリング企業の中で、鴨焼肉と焼肉の方が粒子状物質とNMHCの排出量が多く、簡単に排出基準を超えた。したがって、ローストダックとバーベキューはケータリング業界のガバナンスの焦点となっている。ローストダック、バーベキュー、調理ケータリング企業の調理ガスに対する粒子状物質の比率は、それぞれ6.21~43.08、5.03~19.07、0.75~7.55であった。粒子の排出濃度は、炭火焼や鴨の果実焼きの調理ガスの排出濃度よりもはるかに大きいことがわかった。ピアソン相関係数分析の結果、ケータリング企業における微粒子と調理ガスの濃度は強い相関があり、微粒子とNMHCの濃度は弱い相関があることがわかった。本研究では、2014年の北京のケータリング業からの調理ヒューム、微粒子、NMHCの排出量は、それぞれ2492トン、6127トン、9436トンであったと大まかに推定している。

To understand the atmospheric pollution emission concentration and overall emission level of the Beijing catering industry, and thus provide a basis for the targeted formulation of pollution control measures for the catering industry, this study selected typical catering enterprises in Beijing to research. Combined with the use of stoves during the on-site measurement and testing period, the emission concentrations of cooking fumes, particulates, and non-methane hydrocarbons (NMHC), and the relationship between them in different types of catering enterprises, were analyzed, and the emission of atmospheric pollutants in the Beijing catering industry was estimated. The results showed that the average concentrations of cooking fumes, particulates, and NMHC of typical catering enterprises were (2.91±5.52), (9.25±10.02), and (12.72±11.38) mg·m, respectively. These all exceed the Beijing local emission standards. Of the typical catering enterprises, roast duck and barbecue had higher particulate matter and NMHC emissions, which easily exceeded the emission standard. Roast duck and barbecue are therefore the governance focus of the catering industry. The ratio of particulates to cooking fumes in roast duck, barbecue, and cooking catering enterprises ranged from 6.21 to 43.08, 5.03 to 19.07, and 0.75 to 7.55, respectively. The emission concentrations of particles are much larger than those of cooking fumes from charcoal grill and fruit-roasted duck. Pearson correlation coefficient analysis showed that the concentrations of particulates and cooking fumes in catering enterprises were strongly correlated, and the concentrations of particulates and NMHC were weakly correlated. The study estimates roughly that the emissions of cooking fumes, particulates, and NMHC were 2492, 6127, and 9436 tons, respectively, from the catering industry in Beijing in 2014.