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Int J Behav Med.2020 Jun;10.1007/s12529-020-09916-2. doi: 10.1007/s12529-020-09916-2.Epub 2020-06-29.

繰り返し消費される食品の多様性の意味と楽しさ:野外実験

Variety Salience and Enjoyment of Repetitiously Consumed Foods: a Field Experiment.

  • Richie L Lenne
  • Traci Mann
  • Rachel J Burns
  • Zata Vickers
  • Joseph P Redden
PMID: 32601978 DOI: 10.1007/s12529-020-09916-2.

抄録

背景:

健康的な食習慣の形成は、特定の食品を繰り返し食べることによって支えられていますが、繰り返し食べることによって、その食品の楽しみが減ることもあります。自分の食生活の中で多様性を際立たせることは、実験室で繰り返し消費される食品の楽しみを増加させる。そこで、縦断的なフィールド実験では、参加者に食事の多様性を思い出させるための簡単な介入を試験した。我々は、食生活の多様性の重要性を高めることで、食品の楽しみの低下を防ぎ、参加者が後でその食品を再び食べたいと思う可能性が高まると仮説を立てた。

BACKGROUND: The formation of healthy eating habits is supported by repeatedly eating specific foods, but repetition can also reduce enjoyment of those foods. Making the variety in one's diet salient increases enjoyment of repetitiously consumed foods in a lab setting. Therefore, in a longitudinal field experiment, we tested a brief intervention to remind participants of the variety in their diet. We hypothesized that increasing salience of dietary variety would prevent declines in enjoyment of the food and increase the likelihood that participants would be willing to eat the food again later.

方法:

参加者(n=139)は毎日グラノーラバーを2週間食べた。治療条件に無作為に割り付けられた参加者は、グラノーラバーを食べる前に、最近消費された他の食品を思い出した(食事の多様性の重要性を高めるため)。対照群では、無関係な領域(音楽)の多様性を想起した。参加者は毎日グラノーラバーを食べた後、グラノーラバーを楽しんだことを報告し、研究終了後のラボセッションでは、選択したスナック菓子から摂取したグラノーラバーの数をカウントした。

METHOD: Participants (n = 139) ate a granola bar each day for 2 weeks. Before eating it, participants randomly assigned to the treatment condition recalled other recently consumed foods (to increase salience of dietary variety). Control subjects recalled variety in an unrelated domain (music). Participants reported their enjoyment of the granola bar after they ate it each day, and in a lab session after the study ended, the number of granola bars they took from a selection of snacks was counted.

結果:

自己報告された楽しみの感情は着実に低下しており、最初の仮説に反して、食事の多様性を高めることはこの低下を防ぐことはできませんでした。食事の多様性の重要性を高めることで、2週間後に同じ種類のグラノーラバーを摂取することを選択する可能性が高くなった。

RESULTS: Self-reported feelings of enjoyment declined steadily, and contrary to our first hypothesis, increasing salience of dietary variety did not prevent this decline. Increasing salience of dietary variety did increase the likelihood that participants would choose to take the same kind of granola bar 2 weeks later.

結論:

自分の食事の多様性をより顕著にする簡単な運動は、繰り返し消費される食品の楽しみの減少を防ぐことはできないかもしれないが、食品の継続的な消費をサポートすることができるかもしれない。

CONCLUSION: Brief exercises that make variety in one's diet more salient may not prevent reductions in enjoyment of a repetitiously consumed food, but may still support continued consumption of the food.